Fler poliser behövs i Sverige de närmaste åren, och därför behövs fler studenter till polisutbildningarna. Cirka 100 personer som sökt har därför fått en polismentor för att öka chanserna att de går vidare i processen.
Flera av de sökande som är kvalificerade för polisutbildningen skulle kunna gå vidare i antagningsprocessen, och därför har polisregion Stockholm nu satsat på ett nytt projekt med polismentorer.
I dagsläget är det omkring 100 personer som har fått polismentorer. Större delen av dem är personer som i ansökningsprocessen till polisutbildningen kommit så långt som till prövning men som av olika anledningar inte har bokat prövningstillfälle. Även arbetssökanden via samarbeten med TRR och Matchning & Utveckling som är intresserade av att gå vidare till polisutbildningen, erbjuds möjligheten att få en polismentor.
Polismentorn kan under ansöknings- och antagningsprocessen coacha och stötta personen som söker till polisutbildningen. Varje polis är mentor till flera personer, än så länge ett 20-tal poliser.
Frida är en av mentorerna och har jobbat som polis i 10 år, och hon är nu mentor för fyra personer, och hon säger:
– Vi behöver nya poliser. För att bli en bra polis ska man vara nyfiken, omtänksam, ha respekt för andra människor. Man behöver också vara modig och vara beredd att vara den som stannar kvar i situationer som andra människor kan lämna. Som mentor kan jag förmedla hur det faktiskt är att jobba som polis!
Hon och de andra polismentorerna har regelbundet kontakt med ”sina” intresserade personer, ungefär en gång i månaden eller vad som passar för individen och stunden. Än är satsningen ny men hittills har minst två personer kommit in på utbildningen. De bokade och genomförde sin prövning i slutet av mars månad. Två har sökt utan att komma vidare och i övrigt är det flera som är i olika stadier av ansöknings- och antagningsprocessen.
Satsningen på polismentorer ingår i polisregion Stockholms arbete för att få fram fler poliser till årsskiftet 2024/2025. En annan del är samarbeten med TRR respektive Matchning & Utveckling och de digitala informationsträffarna med arbetssökande som är intresserade av att byta karriär (se länk nedan till tidigare artikel).
– Flera av dem som nu fått en mentor har gått vidare i processen. De som har förutsättningar att komma in på polisutbildningen kan ibland bara behöva den extra boost som en riktig polis kan ge i form av råd och erfarenhet, säger Elisabet Degen Hansson, projektledare i tillväxtgruppen i polisregion Stockholm.
En annan av polismentorerna, Monique, håller med. Hon har jobbat som polis i fem år:
– Som mentor tänker jag att det är viktigt att kunna både pusha och stödja, svara på frågor om yrket och testerna och att ge en bra bild av polisyrket – det är världens bästa jobb! Varför? Vi har bra kollegor, vi har varierande arbetsuppgifter, vi har många utvecklingsmöjligheter och vi får chansen att göra skillnad.