Hoppa till innehåll
Hem » Polisens kalla fall

Polisens kalla fall

Kalla fall, eller så kallade cold cases, är ouppklarade mordfall där ingen gärningsman gripits och dömts för brottet. Tidigare var preskriptionstiden för mord 25 år. 2010 ändrades detta och det finns inte längre någon preskriptionstid för mord.

Mord och kalla fall. Hundratals olösta mord i Sverige.
Mord och kalla fall. Hundratals olösta mord i Sverige.

För närvarande finns det många hundra olösta mord i Sverige. Med nya skjutningar varje vecka så lär inte listan bli kortare. Ungefär 650 mord, som fortfarande är rent rättsligt möjliga att utreda, står fortfarande utan lösning.

Den senaste tiden har listan fyllts på med ovanligt många fall, cirka 30–40 årligen. Majoriteten av dessa står dödsskjutningarna för. En gemensam nämnare för de flesta kalla fall är att de finns i storstäderna.

Sitter du inne med information? Låt inte mördare gå fria – hjälp till att lösa dessa mord.

Brott och straff – kalla fall

Fakta: Kalla fall

I dag är preskriptionstiden borta för alla mord som begåtts sedan den 1 juli 1985. Detta ger att ungefär 630 mord var olösta vid årsskiftet 2018/2019.

I vissa länder blir ett fall ”kallt” när en viss tid gått, exempelvis ett eller två år.

Det pågår ett arbete hos polisen med att ta fram en gemensam svensk definition av vad ett kallt fall är, som inte är tidsbunden.

När ett fall blivit kallt ska det enligt förslaget lämnas över till kalla fall-verksamheten, som sedan följer upp ärendet med jämna mellanrum. Fallet exempelvis ska ha bevakningslistor, där personer som behöver höras eller dna-tester som ska analyseras i ett senare skede skrivs upp, för att senare följas upp.

Källa: Kriminolog Mikael Rying

Dela gärna detta inlägg: