Hoppa till innehåll
Hem » Alva och Alen – framtidens poliser

Alva och Alen – framtidens poliser

Polisen har från och med 2 januari ett nytt ansökningsförfarande till polisutbildningen. Det betyder bland annat att det ska gå fortare från ansökan till besked. Funderar du på att söka? Möt Alen och Alva – studenter på polisutbildningen i Borås.

Skydda och värna demokratin och hjälpa människor. Det är vad två av framtidens poliser ser som sina främsta uppgifter. ”Den som vill ha en macho utbildning ska söka något annat.” Det säger Alva Cronehag som är polisstudent i Borås.

Alva Cronehag och Alen Krasnici har precis börjat sin andra termin på polisutbildningen i Borås. De går i en av de första klasserna som kommer att examineras från skolan i Borås om två år.
– Det bästa med utbildningen är att vi hela tiden varvar teoretiskt skolarbete med praktiska övningar, allt hänger ihop och vi får återkoppling direkt, säger Alen.
– Första kursen var statsvetenskap och då var det lite svårt att förstå vad det hade med polisyrket att göra. Men allt faller på plats efter hand. Vi ska skydda och värna demokratin och då måste vi ha helt klart för oss vad demokratin står för, säger Alva.

Kompetenta lärare

Flera av lärarna på utbildningen i Borås har kvar sin förankring i polisarbetet. Alen och Alva tycker det är bra att lärarna hela tiden kan relatera till verkliga händelser.
– Lärarna är otroligt omtänksamma och förstående. De bryr sig om hur det går för oss. Här finns ingen prestige, det viktiga är att alla klarar uppgifterna och att vi tillsammans som grupp blir bra, säger Alen.
– Lärarna är väldigt kompetenta och har alltid pedagogiska förklaringar till uppgifterna så att vi får förståelse för att varje pusselbit är viktig och hur de hör samman. För oss elever är det ingen tävling utan det viktiga är att vi alla klarar uppgifterna eftersom vi kanske ska sitta i samma bil i framtiden, säger Alva.

Bra tillsammans

Första året läste de flera beteendevetenskapliga ämnen som psykologi och socialspykologi. Alen berättar att det i övningarna ofta ingår scenarier där studenterna själva och tillsammans med gruppen ska hantera situationer och ibland ta snabba beslut.
– Vi lär oss hur vi själva reagerar men också hur vi fungerar tillsammans med andra i grupp i olika situationer.

Alen har mycket erfarenhet med sig från fotbollen när det gäller samspel och bemötande men han tycker ändå att han hela tiden lär sig nytt under utbildningen.
– De praktiska övningarna gör att jag ser ett steg till och utmanar mig själv. Polisarbetet är ett lagarbete och därför finns det ingen prestige eller tävlingskänsla mellan oss studenter. Vi ska bli bra tillsammans, säger han.

Kunskapen övas in

Alen är imponerad över hur tydligt det blir att det de lär sig teoretiskt sitter där när det är övning.
– Det är intressant att se hur jag reagerar när jag till exempel blir angripen, hjärnan slår liksom om och jag använder de metoder jag lärt mig.

Alva berättar om en stor övning som de hade första skoldagen på termin två.
– Det var en stor övning med praktiska scenarier där många delar från första terminen ingick. Då fick vi verkligen känna att instinkterna från det vi lärt oss teoretiskt och sedan praktiserat i övningar under våren finns där, säger hon.

Skydda demokratin

För Alva är det självklart att polisens viktigaste uppgift är att skydda demokratin.
– Som poliser måste vi vara ödmjuka och behandla alla med respekt men vi måste också vara bestämda och kunna tillrättavisa när det behövs. Vår främsta uppgift är att skydda demokratin och värna om allas lika rätt och det gör vi genom att bemöta alla rättvist utifrån situationen, säger hon.

För Alen är det också viktigt att finnas till för människor och kunna skydda och hjälpa.
– Som poliser måste vi också visa att vi är människor bakom uniformen och inga robotar. Det visar vi med ett korrekt och rättvist bemötande.

Juridik och praktik

Under första terminen har de haft sammanlagt femton praktiska lektioner i polisiär konflikthantering. Alen tycker det är bra att studenterna redan första terminen fått många utbildningar i polisiära metoder och tekniker.
– Alla övningar startar med en genomgång där lärarna följer upp hur det går för oss. Vid övningarna ser vi sedan hur allt hänger ihop och att juridiken och teorin är så nära kopplad till det praktiska, säger han.
– Jag blir motiverad att plugga de teoretiska ämnena trots att det ibland är tufft eftersom jag vill vara säker när jag kommer ut, säger Alva.

Alen håller med.
– Ute finns inga genvägar, då måste vi vara säkra på det juridiska och veta hur vi ska handla i olika situationer. Att utbildningen varvar teori och praktik där vi får lära oss olika tekniker är en stor styrka.

Mer studier än förväntat

Det som överraskat Alva och Alen efter första terminen är studietakten. De är överens om att det är mer studier än de hade förväntat.
– Ibland blir det intensivt när vi har många tentor samtidigt och långa dagar på skolan med övningar, men samtidigt är det så otroligt motiverade när jag ser att allt hänger ihop, säger Alva.

På frågan om Alva och Alen skulle rekommendera polisutbildningen svarar de med en mun.
– Absolut! Sök!

Alva Cronehag går andra terminen på polisutbildningen i Borås.

”Som poliser måste vi vara ödmjuka och behandla alla med respekt men vi måste också vara bestämda och kunna tillrättavisa när det behövs. Vår främsta uppgift är att skydda demokratin och värna om allas lika rätt och det gör vi genom att bemöta alla rättvist utifrån situationen”, säger Alva Cronehag. Bild: Gith Thedvall

Alva Cronehag, 21 år, går andra terminen på polisutbildningen i Borås

Kom in vid första ansökan. Hade sökt utbildningen i Växjö men blev tillfrågad om hon ville gå i Borås när den utbildningen öppnade.
Förebilder för polisyrket: Stora delar av släkten är poliser.
Framtid inom polisen: Gärna ridande polis.
Vem ska söka till polisen: Den som vill arbeta med människor och har en vilja att hjälpa människor i olika situationer. Den som vill vara den som springer mot det som andra springer från. Och framför allt den som vill utmana sig själv. Är man ute efter en macho utbildning ska man nog söka något annat. Den här utbildningen är så mycket mer.
Vad ska blivande studenter tänka på vid prövningen: Var dig själv! Har du rätt fysik och rätt meriter så kommer du in.

Alen går andra terminen på polisutbildningen i Borås.

”Som poliser måste vi också visa att vi är människor bakom uniformen och inga robotar. Det visar vi med ett korrekt och rättvist bemötande”, säger Alen Krasnici. Bild: Gith Thedvall

Alen Krasnici, 26 år, går andra terminen på polisutbildningen i Borås

Spelar fotboll på elitnivå och kom in på polisutbildningen för två år sedan men då fungerade inte studierna med träningstiderna för fotbollen. Nu när utbildningen är i Borås fungerar det med både skolan och träningen. Har tidigare spelat fotboll, bland annat i Norge, och arbetat på fritidsgård.
Förebilder: När han gick på högstadiet var det en fritidsledare som började läsa till polis och ungdomarna fick åka till Stockholm och besöka honom på polisskolan. Dessutom träffade Alen många bra poliser när han arbetade på fritidsgården – de blev också förebilder för honom.
Framtid inom polisen: Gärna supporterpolis.
Vem ska söka till polisen: Den som vill varva teoretiskt skolarbete med praktiska övningar. Och som vill ha ett arbete med främsta syfte att skydda demokratin.
Vad ska blivande studenter tänka på vid prövningen: Var dig själv! Kolla inte hur andra har gjort utan var helt äkta, det är det viktigaste.

Här kan du läsa mer om hur du söker till polisutbildningen.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.