Hoppa till innehåll
Hem » Bostadsinbrott region Öst

Bostadsinbrott region Öst

Antalet anmälda inbrott har minskat med 5 procent i region Öst. Störst är minskningen i polisområde Jönköping med minus 25 procent.

Antalet anmälda bostadsinbrott i Sverige minskade med 3 procent under 2019, enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. I region Öst minskade antalet anmälda bostadsinbrott under samma period med 5 procent.

Störst minskning hittar man i polisområde Jönköping där antalet anmälda bostadsinbrott minskat med 25 procent från 2018 till 2019. Även i Östergötland hittar vi en minskning, med 3 procent mot 2018.

Södermanland går mot strömmen för 2019, där har anmälningarna i stället ökat med närmare 12 procent. Jämför man över en treårsperiod, mellan 2017 och 2019, kan man dock se att villainbrotten minskat även i Södermanland, då med 8 procent.

Statistiken innefattar både fullbordade och försök till stöld genom inbrott i villor, radhus, lägenheter, fritidshus, källare samt vindsförråd.

Gör det svårt för tjuven

Det finns mycket man själv kan göra för att förebygga bostadsinbrott. Man bör försöka göra det så svårt som möjligt för tjuvar att ta sig in, genom att ha ordentliga lås på dörrar och fönster, bra utomhusbelysning och att låsa fast stegar och andra trädgårdsredskap som kan användas för att ta sig in.

Om man ska resa bort är man särskilt utsatt för att drabbas, be gärna dina grannar att hålla koll på ditt hus, ta hand om din post och klippa gräsmattan/skotta snö. Dessutom är det bra att ha timer på belysning både inomhus och utomhus.

Grannsamverkan ger resultat

Polisen vill särskilt lyfta fram grannsamverkan som ett effektivt sätt att minska inbrott i bostäder. Genom att boende i ett område går ihop och håller extra uppsikt över varandras bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området, kan man minska antalet bostadsinbrott, men även andra typer av brott som skadegörelse och fordonsstölder.

Enligt en genomgång av internationell forskning som Brottsförebyggande rådet, Brå, har gjort minskar brottsligheten i ett område där man har grannsamverkan med ungefär en fjärdedel.

Antal anmälda bostadsinbrott

Län 2017 2018 2019
Jönköping 940 1030 772
Södermanland 1041 861 961
Östergötland 1284 1248 1210
Totalsumma 3265 3139 2943
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Södermanland