Hoppa till innehåll
Hem » Bostadsinbrotten minskar i Bergslagen

Bostadsinbrotten minskar i Bergslagen

Allt färre utsätts för bostadsinbrott i Sverige. Det är resultatet av att arbeta kontinuerligt med brottsförebyggande och operativa åtgärder med boende och andra samhällsaktörer.

Antalet fullbordade bostadsinbrott i permanentbostäder fortsätter att minska. Det är glädjande då det innebär att färre har blivit utsatt för ett brott som av många, upplevs som mycket integritetskränkande.

– Precis som Polismyndigheten gör nationellt så prioriterar polisregion Bergslagen arbetet kring bostadsinbrott. Särskilt viktigt är att få till en bra kedja av olika brottsförebyggande åtgärder och metoder. Här vill jag särskilt lyfta fram de boende själva som är en viktig del i detta arbete, tex. genom Grannsamverkan, säger Patrik Vallin, regional brottsförebyggande samordnare.

Sedan 2015 har antalet anmälda bostadsinbrott i Bergslagen totalt sett minskat med 22 procent. Statistiken avser både försök till och fullbordade bostadsinbrott.

– Att bli utsatt för ett bostadsinbrott är något vi vet att många oroar sig över och för somliga som drabbats kan det skapa en otrygghetskänsla under en lång tid, det gör att det är extra glädjande att se att vi har en trend som är nedåtgående och allas arbete ger effekt, fortsätter Patrik Vallin.

Grannsamverkan är effektivt
Det finns flera sätt att arbeta på för att minska bostadsinbrott. Grannsamverkan är ett sätt som är effektiv och tros vara den största faktorn som gör att bostadsinbrotten stadigt minskar.

– Vi har arbetat med Grannsamverkan under flera år för det är en evidensbaserad brottsförebyggande åtgärd. Det är dock inget polisiärt ensamarbete utan kräver att vi är fler som hjälps åt. Kommunen, de boende och andra aktörer som till exempel försäkringsbolagen har avgörande roller, säger Patrik Vallin.

De som begår många bostadsinbrott
Många bostadsinbrott bedömer polisen att internationella brottsnätverk ligger bakom och stort fokus ägnas åt att begränsa deras stöldturnéer.

– Vi har blivit bättre på att snabbt identifiera när en brottsserie dyker upp och kan snabbare rikta vårt arbete, avslutar Patrik Vallin.

Korta fakta
Minskningen har skett i alla polisregioner. Störst är minskningen i region Syd, som nu nått målet om en halvering sedan 2015. Där har bostadsinbrotten minskat med 50 procent. Därefter följer region Väst med en minskning med 39 procent, region Stockholm med en minskning med 31 procent, region Bergslagen och region Öst med 22 procent, region Nord med 21 procent och slutligen region Mitt med 12 procent. Läs mer i nationella pressmeddelandet.

Läs mer om polisens arbete vid

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Örebro län.