Hoppa till innehåll
Hem » Kraftig minskning av bostadsinbrotten i polisregion Syd

Kraftig minskning av bostadsinbrotten i polisregion Syd

Antalet bostadsinbrott i region Syd har minskat med 45 procent sedan 2015.

Under 2018 skedde 3220 fullbordade bostadsinbrott i permanentbostäder i regionen vilket kan jämföras med 5831 under 2015. Det är en minskning med totalt 45 procent. I vissa kommuner har minskningen varit större än så. Höganäs (80), Svedala (69), Ljungby (65), Kalmar (64), Kristianstad (63), Helsingborg (60), Hässleholm (59), Växjö (53), Trelleborg (51), Kävlinge (50) och Malmö (47).

– Bostadsinbrott är ett integritetskränkande brott och vi vet att många medborgare oroar sig över att få inbrott i sina bostäder. Därför är det roligt att kunna ge medborgarna i region Syd besked om att det skett en kraftig minskning av bostadsinbrott i just deras region. Det innebär ju att färre personer drabbas här, säger Carina Persson, regionpolischef i region Syd. 

Så här minskar bostadsinbrotten i Syd

Anledningen till minskningen i region Syd är flera. Det handlar delvis om att regionen varit framgångsrika i sitt arbete med att begränsa framfarten av den organiserade brottsligheten som internationella stöldligor står för. Internationella stöldligor planerar och genomför stöldturnéer i landet och de beräknas stå för hälften av alla bostadsinbrott i Sverige.

 – När det kommer till att förhindra internationella stöldligors brottslighet har regionens brottssamordning en stor del i framgångarna. Deras arbete med att identifiera serier av samma gärningsmän har resulterat i framgångsrika spaningsoperationer där misstänkta har gripits. Därmed har deras framfart bromsats och planerade inbrott förhindrats, säger Tomas Håkansson på NOA och nationellt sakkunnig avseende bostadsinbrott.

En annan förklaring är polisens brottsförebyggande arbete som utförs av regionens kommun- och områdespoliser tillsammans med kommunerna och medborgarna. Kommunpoliserna har varit framgångsrika i arbetet att implementera brottsförebyggande metoder, exempelvis grannsamverkan som stärker den enskildes egenförmåga att begränsa risken att utsättas för bostadsinbrott. Som kuriosa kan nämnas att det i polisregion Syd finns nästan 1600 aktiva grannsaverkansgrupper runt om i regionen.

Ännu en förklaring är att kommun- och områdespolisernas arbete har förstärkts genom brottsförebyggande kommunikationsinsatser till medborgarna, via lokala medier, sociala medier och informationsmaterial som har delats ut till medborgarna i brevlådor och vid medborgarmöten. Informationen har lett till att medborgarna kunnat höja sin egenförmåga att förebygga brott samt även ökat deras engagemang att vidta brottsförebyggande åtgärder.

Målet om en halvering av antalet bostadsinbrott ska uppnås

Polisen i region Syd nöjer sig inte med en 45 procentig minskning, utan målet är att nå en halvering av antalet bostadsinbrott. Detta ska uppnås genom kommunpolisernas fortsatta effektiva brottsförebyggande arbete i samverkan med kommunerna. Men också genom att engagera fler medborgare i att öka deras egenförmåga till att förhindra bostadsinbrott hos den enskilde samt fortsatt ihärdigt arbete i att begränsa möjligheterna för internationella stöldligor.

Statistik

Antal bostadsinbrott i region Syds kommuner från 2015 till och med 2018

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Kronoberg.