Hoppa till innehåll
Hem » Extra kontroller av yrkestrafik

Extra kontroller av yrkestrafik

Yrkestrafikvecka

10-16 februari är det polisens trafikvecka med särskilt fokus på yrkestrafik.

Mellan 10 och 16 februari har polisen extra uppmärksamhet på den yrkesmässiga trafiken i Bergslagen. Fokus på kontroll av kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods, vikt samt olaga cabotage*.

– Specialutbildade poliser och bilinspektörer vid trafiksektion är en förutsättning för att klara av denna typ av kontroller eftersom regelverken inom yrkestrafiken är komplicerade, menar Leif Svensson, chef för trafiksektionen i Bergslagen

Utöver denna specialkompetens krävs även den polisiära allmänkompetensen med kontroll av hastighet, nykterhet och däcksutrustning. Dessa kontroller utförs av lokalpolisområdena.

– De företag och förare som sköter gällande lagar och regelverk kan bara vinna på våra kontroller, eftersom ett av polisens syfte är just att främja en sund konkurrenssituation inom transportbranschen. De som fuskar ska inte kunna tjäna på det.

Förutom den tunga trafiken kommer även taxiverksamheten att kontrolleras extra denna vecka. Även här med både trafiksäkerhet och sund konkurrens som syfte.

Även Svenska rallyt

Att arbeta med trafiksäkerhet och kontroller på väg är en effektiv metod att upptäcka all form av brottslighet och därigenom även kartlägga internationella brottsnätverk som rör sig inom vårt lands gränser.

– Trafiksektionen kommer under denna vecka även vara engagerade i Svenska Rallyt i Värmland. Tillsammans med fjälltrafiken så kommer många fordon vara i rörelse på vägarna i Bergslagen viket innebär att en hel del kontroller gällande hastighet och nykterhet på alla typer av fordon i regionen, säger Leif Svensson.

* Cabotage innebär att utländska transportföretag stationerade i ett EU-land under vissa förutsättningar har rätt att genomföra inrikestransporter i ett annat EU-land.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Örebro län.