Hoppa till innehåll
Hem » Avbröt rån och våldtäkt – modiga medborgare i Öst prisas

Avbröt rån och våldtäkt – modiga medborgare i Öst prisas


 • Medaljörer
  Morgan Stoppert, Benjamin Prom, Saga Helin, Johanna Karlsson, Olle Axelsson och Ulrika Herbst. Bild: Susanne Karlsson

 • Saga Helin, Johanna Karlsson och Olle Axelsson.

  Den 11 oktober 2019 delades medborgarmedalj ut till Saga Helin, Johanna Karlsson och Olle Axelsson.
  Bild: Susanne Karlsson

 • Medborgarmedaljen i silver kan delas ut till personer som visat särskild rådighet vid ett ingripande.
  Medborgarmedaljen i silver kan delas ut till personer som visat särskild rådighet vid ett ingripande. Bild: Susanne Karlsson

1/3

Saga Helin, Johanna Karlsson och Olle Axelsson har tilldelats medborgarmedalj i silver av polisregion Öst för sina rådiga ingripanden. Saga och Johanna stoppade en överfallsvåldtäkt och Olle avbröt ett pågående personrån.

– Jag blir imponerad, full av respekt och också hoppfull inför framtiden när vi har medborgare som er. Vi vill visa vår uppskattning och uppmuntra goda insatser. Medaljerna är ett hederstecken och ni ska känna stor stolthet för det som ni gjort, sade Ulrika Herbst, regionpolischef i polisregion Öst, när hon delade ut medaljerna.

Olle Axelsson har visat särskild rådighet när han avbröt ett personrån i Linköping. Olle iakttog en natt i december tre personer som såg misstänkta ut och stannade för att se vad som försiggick. Offret ropade då att han blev rånad. Olle ringde 112 med ena handen och försökte samtidigt hålla fast en av rånarna med andra handen. Rånarna lyckades lämna platsen. Olle kollade så att offret var okej och cyklade sedan efter rånarna. Han lyckades hitta dem och kunde dirigera polisen till rätt ställe.  Rånarna greps och dömdes senare för personrån.

– Ett strålande ingripande och mycket modigt utfört, sade Morgan Stoppert, polis, som nominerade Olle till medborgarmedaljen.

Johanna Karlsson och Saga Helin avbröt en pågående överfallsvåldtäkt i Norrköping en lördagsnatt i november 2018. De såg en man som betedde sig underligt, han följde efter en kvinna som var på väg mot en park. Saga och Johanna följde i sin tur efter mannen. I parken såg de hur han våldförde sig på kvinnan. Det var en farlig situation, men de lyckades rädda offret genom att dra in henne i sin bil. De avbröt våldtäkten med sin egen säkerhet som risk.

– Deras insats och deras iakttagelser var sedan helt avgörande i gripandet av gärningsmannen och utredningen, sade Benjamin Prom, polis, som nominerade Johanna och Saga till medborgarmedaljen.

Gärningsmannen greps och dömdes till 1,5 års fängelse för försök till våldtäkt.

– Vårt uppdrag går inte att utföra om vi inte har allmänheten med oss. Era ingripanden har haft avgörande betydelse för brottsoffren. Jag vill å Polismyndighetens vägnar rikta ett stort och varmt tack till er för era insatser, sade Ulrika Herbst.

 

Fakta medborgarmedalj

Polismyndighetens medaljer instiftades 2017. Medborgarmedaljen för rådigt ingripande kan tilldelas envar och finns i två valörer: guld och silver.

Medborgarmedalj silver

Medborgarmedaljen i silver kan tilldelas personer som inte är anställda vid Polismyndigheten som har

 • visat särskild rådighet vid ett ingripande som skett för att hjälpa polisen att utföra en arbetsuppgift och som skadats till följd av ingripandet, eller
 • annars visat särskild rådighet genom att avvärja fara för liv, hälsa eller värdefull egendom.

Medborgarmedalj guld

Medborgarmedaljen i guld kan tilldelas personer som inte är anställda vid Polismyndigheten som har

 • visat synnerlig rådighet vid ett ingripande som skett för att hjälpa polisen att utföra en arbetsuppgift och som skadats till följd av ingripandet, eller
 • annars visat synnerlig rådighet genom att avvärja fara för liv, hälsa eller värdefull egendom.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.