Hoppa till innehåll
Hem » Medborgare får medalj i region Väst

Medborgare får medalj i region Väst

För andra året i rad delar nu Polismyndigheten region Väst ut medborgarmedaljer till personer som på olika sätt gjort insatser för att avvärja fara för liv, hälsa eller värdefull egendom.

Under en ceremoni på polishuset vid Ernst Fontells plats i Göteborg fick idag tre personer ta emot medborgarmedaljer för deras rådiga ingripande

– Jag är otroligt glad att kunna dela ut de här medaljerna och att vi kan visa vår uppskattning till de här personerna som på ett föredömligt sätt har ingripit för att förhindra brott och rädda liv, säger Klas Johansson, regionpolischef i region Väst.   

Först på plats

Den 17 maj förra året kör Nicklas Olsbrand Fedeler sin lastbil med släp på riksväg 44 från Lidköping på väg till Trollhättan. I höjd med Siggetorp har en personbil frontalkrockat med en husbil. Niklas är en av de första på plats vid olyckan. Förarna i bägge bilarna samt en av passagerarna i husbilen är avlidna. I husbilen färdades ytterligare två passagerare. Den ena har lyckats ta sig ur med brutet lårben och den tredje sitter fast med inredning över sig. Det brinner ur motorn på bilen. Nicklas springer fram med en brandsläckare och släcker branden. Han springer därefter fram till husbilen och stänger av gasen till en gasoltub som hänger på utsidan. En mindre gasoltub ligger och pyser kraftigt i diket. Efter att ha säkrat platsen från de mest omedelbara farorna, pratar han sedan med den skadade som lyckades ta sig ur och försöker även ta sig in genom takluckan på husbilen, men den sitter fast. När räddningstjänsten kommer till platsen informerar Nicklas om den pysande gasoltuben i diket och brandmännen tar över räddningsarbetet.

– Jag har en brandsläckare i bilen som jag ser varje dag när jag öppnar dörren. När jag kommer fram ser jag att det ryker och brinner. Det första jag tänker på är den där brandsläckaren och att jag måste släcka elden. När jag släckt elden börjar jag ta in vad som finns runtomkring. Jag ser att det hänger gasoltuber på husbilen och min första tanke är att jag måste stänga av gasen. Varje minut kändes som en evighet. Det är bilder i mitt huvud som nog aldrig kommer försvinna. Tre människor omkom den här dagen. Men hade jag inte ingripit kunde fler kommit till skada eller kanske dött. Det känns hedrande att få medalj och det kan uppmuntra fler till att ingripa när det gäller. En annan gång kanske det är du själv som sitter där, säger Nicklas Olsbrand Fedeler från Vänersborg.

Polismyndigheten beslutar att tilldela medborgarmedalj i silver till Nicklas Olsbrand Fedeler för att ha visat särskild rådighet genom att avvärja fara för liv, hälsa och egendom. Hans agerande den 17 maj 2018 på Rv 44 i Lidköping kan ha räddat livet på två fastklämda människor i en husbil och att värdefull egendom inte förstördes genom brand.

En tackling

En söndag i oktober förra året bestämmer sig en man för att göra en stöldräd genom affärshuset Storken i Alingsås. Ett antal butiker har larmat och en väktare har med hjälp av signalement lokaliserat mannen vid korsningen Kungsgatan-Färgaregatan. Den misstänkte mannen är kraftigt narkotikapåverkad och sliter sig loss från väktaren. I samma stund kommer Linnéa gående och mannen springer mot henne. Det hela sker snabbt och instinktivt. När mannen kommer upp jämsides med Linnéa tacklar hon honom och han faller till marken. Väktaren hinner då ikapp mannen och kan sätta handfängsel på honom. Polisen anländer till platsen och mannen kan gripas misstänkt för stöld i flera butiker till ett sammanlagt värde av 7 000 kronor, samt våld mot tjänsteman.

– När jag såg att han kom springande tänkte jag bara att jag måste få stopp på honom och att han inte ska få komma undan. På ett plan kände jag att det är nog med all brottslighet. Jag ville bara hjälpa till. Jag hade inte väntat mig en medalj och är fortfarande lite chockad, men väldigt tacksam. Jag tycker det är en signal till samhället att vi medborgare betyder något när vi hjälper till, säger Linnéa Söderman från Vårgårda.

Polismyndigheten beslutar att tilldela medborgarmedalj i silver till Linnéa Söderman för att ha visat särskild rådighet vid ingripande som skedde för att hjälpa polisen gripa och lagföra en gärningsman för stöld och våld mot tjänsteman den 7 oktober 2018 i Alingsås.

Ett livräddande grepp

På juldagen förra året kommer det in ett larm om att en person sitter på räcket över E20 vid Torpamotet. Personen har tidigare varit på psykiatriska akutmottagningen på Östra sjukhuset och därefter lämnat för att ta sitt liv. Ted Mäntylä kommer körande längs E20 och upptäcker personen på räcket. Han stannar bilen och går ut för att prata. Han är initialt väldigt försiktig eftersom personen i fråga är väldigt avvisande och vill inte att han ska komma närmre. Ytterligare en person kommer till platsen och börjar prata från andra hållet. Ted ser då sin chans och tar tag i personen och drar ner hen från räcket. Ted och personen som anlände får tillsammans kontroll över situationen och kan tillkalla hjälp.

– Jag var väldigt lugn i situationen. Men inombords hade jag nog en puls på tvåhundra. Min första tanke var att, du är inte ensam, du ska få hjälp, alla ska kunna känna sig älskade. Vi pratade kanske en halvtimme innan jag fick den där chansen att dra ner personen från räcket. Det känns pirrigt och positivt på samma gång att få medalj. Det är ett sätt att kanske upplysa och inspirera andra till att göra något som faktiskt kan förändra en människas liv, säger Ted Mäntylä från Göteborg.  

Polismyndigheten beslutar att tilldela medborgarmedalj i silver till Ted Mäntylä för att ha visat särskild rådighet och genom sitt agerande avvärjt fara för liv den 25 december 2018 vid E20 Torpamotet i Göteborg.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.