Hoppa till innehåll
Hem » Medborgarmedaljer i silver utdelade i region Mitt

Medborgarmedaljer i silver utdelade i region Mitt

Medborgarmedaljer i silver delades ut i Gävle.

Medborgarmedaljer i silver delades ut i Gävle. Bild: Anton Stål/Polisen

På fredagen den 25 januari träffade regionspolischef Carin Götblad, polisområdeschef Per Ågren och personal från lokalpolisområde Gästrikland, för den första ceremonin i region Mitt gällande medborgarmedaljen i silver, som skulle delas ut.

Det var två nominerade medaljörer som hade bjudits in till polishuset i Gävle för att motta medaljerna 18 och 19 i ordningen, som delats ut i Sverige. Båda medaljörerna hade gjort ingripanden i Gästrikland som de var nominerade för.

Carin Götblad presenterade medaljmottagarna i kafeterian i polishuset i Gävle för lokal media och ett 50-tal medarbetare i polishuset.

Vid ceremonin lyftes problemet som polisen har för att få in vittnesuppgifter i ärenden som utreds.

– Många människor är för fega idag att träda fram och vittna. Därför är det så fint och roligt att få lyfta fram två undantag i vardagen som visar på stort civilkurage och mod, sa Carin Götblad.

Ola Trouvé, en av de nominerade, hade rest med sin familj från Västsverige för att medverka i ceremonin.

Den andre medaljören önskade att inte medverka med namn eller bild och det har respekterats av alla som deltog vid ceremonin. Lokal media som medverkade gjorde heller inget inslag med den aktuella personen.

Ceremonin avslutades med kaffe och tårta och därefter blev det en rundvandring i polishuset.

Nomineringsgrunder

Ola Trouvé har visat särskild rådighet i samband med ett grovt brott som ägde rum i Gävle 4 april 2016. Olas rådighet att närma sig händelsen genom att iaktta och skapa sig skarpa minnesbilder över händelsen han såg skapade förutsättning för att utreda och klara upp ett mord.

Olas vittnesmål i följande rättegångar var avgörande för de fällande domar som domstolarna avkunnade.

Olas agerande visade på stort civilkurage.

Den andra nominering utdelades till en person där motiveringen var följande:

Personen har visat särskild rådighet i samband med ett brott som ägde rum i västra Gästrikland den 25 maj 2018. Ensam konfronterade vittnet en man som försökte anlägga en bilbrand.

Tack vare vittnets ingripande kunde skadorna begränsas på fordonet. Den tekniska undersökningen efter händelsen på brottsplatsen visade att det hade funnits en beaktanssvärd risk för att närliggande bostadshus och en garagelänga hade kunnat komma till stor skada om inte gärningen hade avbrutits av vittnet.

Tack vare vittnets iakttagelser kunde den misstänkte för brottet identifieras och dömas för brott.

Vittnets agerande har visat på stort civilkurage.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Uppsala län.