Hoppa till innehåll
Hem » Många vill arbeta med brottsbekämpning mot barn

Många vill arbeta med brottsbekämpning mot barn

Vid en pressträff i Uppsala den 19 juni berättade polisen i region Mitt om satsningen på särskilt utsatta brottsoffer och resursförstärkningen av ett 30-tal medarbetare med fokus på att utreda brott mot barn samt våld i nära relationer och sexualbrott.

Just nu pågår en nationell kampanj där polisen rekryterar medarbetare inom detta arbetsområde till hela landet. Polisregion Mitt gick ut med annonser redan i juni och söktrycket har varit högt.   

– Det är mycket positivt att vi har haft så stort söktryck som över 350 sökanden till vissa av tjänsterna och dessutom av så kvalificerade sökanden. Urval och intervjuer pågår och vi har mycket goda förhoppningar om att kunna anställa det 30-tal medarbetare som satsningen innebär. Att arbeta med det här brottsområdet ställer extra höga krav på våra utredare men ger framför allt möjligheter att göra skillnad för särskilt utsatta brottsoffer och bidra i arbetet mot ett tryggare samhälle, säger Carin Götblad regionpolischef.

Antalet anmälda våldsbrott mot barn och unga har ökat sedan 1990-talet. En förklaring till det är att allt fler yrkeskategorier med anmälningsplikt anmäler, till exempel förskolan där antalet orosanmälningar till Socialtjänsten ökar. Men mörkertalen är stora, särskilt när någon i familjen begår övergrepp. Polisen ser dessutom en oroande ökning av antalet barn och unga som är utsatta för brott av andra barn.

Satsningen fokuserar på samtliga vålds- och sexualbrott mot barn och där även nätbaserade övergrepp ingår. Det finns också en stor grupp barn som lever i kriminella miljöer och till exempel bevittnar saker som ett barn inte ska behöva göra. Våldet som finns närvarande i vardagen innebär att barn far illa även om de inte blir direkt utsatta för våldet själva.

– Polismyndigheten i hela landet stärker arbetet mot särskilt utsatta brottsoffer. I region Mitt satsar vi särskilt på misshandel och andra övergrepp mot barn men även våld i nära relationer och sexualbrott.  Det här är allvarliga brott som ofta begås mot människor i beroendeställning varför det är ett mycket viktig område, avslutar regionpolischef Carin Götblad.

Jobba hos oss – utsatta brottsoffer

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Uppsala län.