Hoppa till innehåll
Hem » Insats Boris ska göra Västerås tryggare

Insats Boris ska göra Västerås tryggare

Projektet Boris startade i lokalpolisområde Västerås i början av 2017. Syftet med satsningen är att minska brottsligheten och öka tryggheten i framför allt de västra stadsdelarna av Västerås.

– Det skedde öppen droghandel och många grova våldsbrott i just de västra stadsdelarna. Folk som bodde i området vittnade om att det var mycket motorcyklar och mopeder som körde vårdslöst på cykelvägar. Det var anledningen till att vi startade Boris, säger biträdande LPO-chef i Västerås Linda Hedmark.

Under våren 2019 genomfördes fyra insatser inom ramen för Boris, där bland annat IGV, trafiken, hundpatruller och forensiska sektionen samverkade för att uppnå ett mer strukturerat och effektivt arbete. Insatserna genomfördes på bl.a. Bäckby och Råby.

– Det är mycket narkotikarelaterad brottslighet vi upptäcker under insatserna: ordningsstörningar, all form av narkotikahantering, transporter med mopeder. Vi jobbar också mot ungdomsproblematiken som hänger ihop med narkotika. Stort fokus ligger på att förhindra nyrekrytering in i den kriminella miljön, säger polisinsatschef Mats Gylling.

– Framgångarna med Boris är att vi uppdagar nya brott. Vi upptäcker ungdomar som hamnat i den kriminella miljön vilket är en viktig del av vår kartläggning. Vi har en del ungdomar i riskzonen som uppfångas av kriminella nätverk och det vill vi förhindra, säger Linda Hedmark.

Inom ramen för Boris sker ett nära samarbete med flera andra aktörer, bland andra socialtjänsten, Västerås stad, Kronofogden och Skatteverket.

Under hösten är flera insatser inom ramen för Boris planerade. Tanken är att insats Boris ska pågå till 2020, därefter ska arbetsmetoden integreras i linjeverksamheten.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Västmanlands län.