Hoppa till innehåll
Hem » Västernorrland – Lokal satsning på särskilt utsatta brottsoffer

Västernorrland – Lokal satsning på särskilt utsatta brottsoffer

Polisområde Västernorrland får del av den nationella satsningen på brott mot särskilt utsatta brottsoffer. Det innebär öronmärkta medel för nyrekrytering av sju utredare till polisområdet.

Antalet anmälda brott mot särskilt utsatta brottsoffer fortsätter att öka. En rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att särskilt våldtäkter är svåruppklarade brott.

Polisen har en viktig roll för att bidra till att brottsoffer får upprättelse. Denna satsning ska korta utredningstiderna och höja kvaliteteten, vilket innebär ökade möjligheter att brottsoffer får sin sak prövad. 

Detta är ett oerhört prioriterat område där vi arbetar för att hjälpa utsatta människor i beroendeställning. Det känns fantastiskt att få förstärkning, vilket innebär att vi kommer att vara snabbare och kunna göra de initiala åtgärder som behövs för bevissäkring, säger polisområdeschefen Kenneth Bergquist. 

För polisområde Västernorrland innebär det sju nya utredare som ska rekryteras. Även kompetensen inom brottsområdet ska stärkas samt förbättra arbetssättet och möjliggöra tidig bevissäkring. Rekryteringarna kommer att påbörjas inom kort och förväntas vara på plats i början av 2020.

För frågor gällande polisområdets satsning, kontakta:
polisområdeschef Kenneth Bergquist, telefon 070-312 35 42

Satsning brott mot särskilt utsatta

I den nationella satsningen tillförs samtliga polisregioner och Nationella operativa avdelningen resurser för att förstärka brottsområdet med cirka 350 årsarbetskrafter. Totalt satsas cirka 300 miljoner kronor årligen.

Polisregion Nord har utifrån myndighetens beslut fått en ramhöjning med 21,8 miljoner för att från 2020 för att möjliggöra rekrytering, utbildning och uppstartskostnader för 27 utredare inom arbetet med särskilt utsatta brottsoffer.

I kategorin brott mot särskilt utsatta ingår:

  • brott i nära relation
  • våldtäkt
  • våld mot barn
  • sexualbrott mot barn

Länk till nationell nyhet

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Blåljus Västernorrland.