Hoppa till innehåll
Hem » Polisen i region Väst satsar på särskilt utsatta brottsoffer

Polisen i region Väst satsar på särskilt utsatta brottsoffer

Polisen i Västsverige rekryterar 75 medarbetare i en ny satsning mot särskilt utsatta brottsoffer. Samtidigt ska utredningsarbetet vässas och flera utbildningsinsatser planeras.

Särskilt utsatta brottsoffer avser ärenden som våldtäkter, brott i nära relationer samt vålds- och sexualbrott mot barn.

– Det rör sig om allvarliga och starkt integritetskränkande brott. Genom att intensifiera utredningsarbetet bidrar vi till att ge brottsoffren upprättelse. Den här satsningen innebär en tydlig kraftsamling, säger regionpolischef Klas Johansson.

Satsningen innebär en resursökning i form av mer personal över hela regionen. 50 miljoner kronor satsas på rekryteringar till samtliga sektioner som arbetar med särskilt utsatta brottsoffer. Förstärkningen ska ge 75 medarbetare i olika funktioner, förutom utredare och IT-handläggare även brottsofferstöd och administratörer.

Tjänsterna fördelas över samtliga polisområden i regionen med målet att de nya medarbetarna ska vara på plats senast i början av nästa år.

– Dessa brott är allvarliga och får stora konsekvenser för brottsoffren. Vi prioriterar de här brotten redan i dag. Med fler medarbetare kan vi bli ännu effektivare i att utreda dem.

Utredningsarbetet ska också stärkas genom ett pågående utvecklingsarbete som sjösattes i region Väst i våras. Bakgrunden är en tillsynsrapport som Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten gemensamt tagit fram och som pekar på förbättringsmöjligheter i utredningsarbetet. Bland annat behöver insatserna intensifieras med att implementera ett metodstöd för hur man bäst arbetar med relationsärenden.

– Våra medarbetare som möter särskilt utsatta brottsoffer har stort engagemang och lägger ned mycket tid och kraft. Det engagemanget ska vi ta vara på och stärka genom kompentensutveckling i form av utbildningar på alla nivåer, säger Klas Johansson.

Allt fler utredningar av brott mot särskilt utsatta brottsoffer

Allt fler anmäler brott i nära relation. Antalet inkomna ärenden i region Väst har ökat nästan 14 procent sedan 2017 vid en jämförelse till och med juli. Under samma period har antalet utredningar som polisen slutför och redovisar till åklagare också ökat.

Ökningen av anmälningar per juli månad 2017-2019 avser även sexualbrott mot barn (+ 9 procent), våld mot barn (+ 8 procent) och våldtäkter (+14 procent) medan anmälningar om överfallsvåldtäkter utomhus minskat (- 30 procent).

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.