Hoppa till innehåll
Hem » Rädda liv i fokus

Rädda liv i fokus

Polisen har ett ansvar för räddningstjänst när det gäller eftersök av försvunna personer och fjällräddning. 97 procent av polisens räddningstjänstärenden klaras upp – det vill säga att en försvunnen person anträffas.

Polisregion Nord har ett nationellt processansvar för att samordna och utveckla polisens räddningstjänst. Polisens räddningstjänst har en mycket hög uppklarandegrad, 97 procent av alla försvunna personer anträffas i samband med räddningsinsatser (avser eftersök av försvunnen person i hela landet, inklusive fjällräddning).

– Vårt räddningstjänstarbete bidrar till tryggheten i samhället. Att vi hittar försvunna personer i den utsträckning vi gör, bidrar i hög grad till att bygga förtroendet för svensk polis. Vi är de som fortsätter leta, säger Micael Säll Lindahl, regionpolischef i polisregion Nord.

Utveckling av polisens räddningstjänst

Att hitta en försvunnen person, även i de fall personen har avlidit, är av stor betydelse för de anhöriga och andra som berörts av försvinnandet. För att förbättra och utveckla räddningstjänstarbetet har Polismyndigheten ett nationellt räddningsråd. I rådet ingår medarbetare från alla polisregioner samt nationella operativa avdelningen. Deltagarna är på olika sätt ansvariga för arbetet med räddningstjänst, eftersök av försvunnen person och fjällräddning inom sina respektive regioner eller avdelningar. Regionpolischef Micael Säll Lindahl är ordförande i rådet.

– Räddningsrådet är ett kunskapsforum med syfte att utveckla metoder och arbetssätt. Polisens räddningstjänstuppdrag handlar om att rädda liv. Som räddningsledare ansvarar du många gånger för att fatta livsviktiga beslut. De metoder och arbetssätt som räddningsrådet tar fram ska fungera som ett stöd till dessa beslutsfattare, och ge dem en vetenskaplig grund och en fungerande metod att luta sig mot, säger Micael Säll Lindahl.

Läs mer om polisens räddningstjänstarbete:

Eftersök av försvunnen person

Fjällräddning

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Dalarna.