Hoppa till innehåll
Hem » Utvärdering klar för sökinsatsen i Sävsjö

Utvärdering klar för sökinsatsen i Sävsjö

På begäran av region Öst har Nationella räddningsrådet gått igenom ärendet i Sävsjö då en kvinna frös ihjäl och hennes dotter fick svåra köldskador. Utvärderingen är nu klar och innehåller ett antal rekommendationer.

Det var i februari 2018 som en kvinna och hennes två barn lämnade ett asylboende i Sävsjö en kall vinterdag. Kvinnan och barnen sågs av vittnen som lyckades få in pojken i värmen medan kvinnan och flickan gick vidare i kylan. Den efterföljande polisinsatsen har fått en hel del kritik då kvinnan avled och dottern fick svåra köldskador innan de hittades sent på natten. Ärendet har prövats av både särskilda åklagarkammaren och den interna arbetsrättsliga utredningen men utan åtgärder. Region Öst har nu dessutom uppmanat polisens nationella räddningsråd att se över ärendet.

– Vi har tagit initiativ till den här granskningen för att låta några av polisens främsta experter på arbetet med försvunna personer utvärdera händelsen och kunna hitta förbättringsåtgärder i våra rutiner, säger Carina Lennquist, chef för operativa enheten i region Öst.

Nationella räddningsrådet består av personer från olika delar av Polismyndigheten med stor expertis på området försvunna personer. Deras främsta uppgift är just att säkerställa att polisen drar nytta av den erfarenhet som finns och plockar med sig lärdomar från olika ärenden runt om i landet.

– Fokus i vårt arbete ligger på att dra slutsatser i ett lärande perspektiv, inte att peka på fel eller brister. Det innebär både att vi tittar på ärenden som fungerat helt enligt plan och på ärenden som det här i Sävsjö där utgången blev tragisk, säger Magnus Larsson, regional insatsledare i Polisregion Väst och en del av det nationella räddningsrådet.

Rekommendationer

I ärendet från Sävsjö har Magnus och hans kollegor kommit fram till ett antal punkter som de rekommenderar att region Öst och hela Polismyndigheten tar med sig. Bland annat vikten av att snabbt identifiera att det rör sig om en försvunnen person och att det är tydligt vem som styr insatsen på plats.

– Oklarheterna kring vem som egentligen är ansvarig ute på plats var något vi hade fångat upp och redan jobbar intensivt med. Utöver att det nu finns ett nationellt rambeslut om yttre ledning så har vi också tagit fram en regional riktlinje för att komplettera det beslutet. Det ska göra det tydligare vem som har ansvaret, säger Carina Lennquist.

Region Öst har varje år mellan 1000-2000 händelserapporter som gäller försvunna personer. Ett fåtal av dem innebär att polisen inleder ett stort sökpådrag efter personen och ännu mer ovanligt är det att beslut tas om så kallad ”räddningstjänst”, en intern benämning för när det är uppenbar fara för personens liv och hälsa. Då öppnas möjlighet för fler åtgärder, det vill säga att polisen får fler verktyg i sin verktygslåda. Det är ärenden i den här kategorin som Nationella räddningsrådet haft i åtanke när de utvärderat Sävjö-ärendet.

– Jag är övertygad om att vi dragit många lärdomar och erfarenheter av denna händelse. Det går inte att säga att utfallet skulle ha blivit annorlunda om vi hade haft en liknande händelse idag men vi hoppas att rekommendationerna kommer att utveckla och öka vår förmåga inom räddningstjänstområdet i framtiden, säger Magnus Larsson.

Kontaktpersoner

Carina Lennquist
Chef för operativa enheten i polisregion Öst.
Tfn 010-56 673 45

Magnus Larsson
Regional insatsledare i polisregion Väst och en del av det nationella räddningsrådet
Tfn 010-56 555 09

Rapport – Utvärdering av försvunnen person i Sävsjö 180228-180301

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Jönköpings län.