Hoppa till innehåll
Hem » Man åtalad för flera fall av dråp efter fentanylförsäljning

Man åtalad för flera fall av dråp efter fentanylförsäljning

Polisen har sedan 2017 bedrivit en omfattande utredning gällande försäljning av fentanylanaloger. En 24-årig man från Motala har nu åtalats av åklagare, misstänkt för 11 fall av dråp.

Polisens utredning började 2017 när det uppmärksammade på nationell nivå att allt fler personer avled som en följd av att ha tagit fentanylanaloger, ett ämne likt fentanyl men som då inte var narkotikaklassat. Polisens nationella operativa avdelning (Noa) hade bland annat fått upp ögonen för en webbplats som öppet sålde de farliga preparaten.

– Vi fick till oss uppgifterna att mannen bakom sidan fanns i Motala och kunde med hjälp av spaningsresurser stärka den misstanken. Vi insåg också att vi behövde agera snabbt om inte fler personer skulle riskera att avlida, säger Fredrik Bratt, utredare på Grova Brott i polisområde Östergötland.

Bekräftade misstankar
Spaningen visade att mannen kunde misstänkas för att tillverka och sälja en fentanylanalog till ett flertal personer runt om i Sverige via webbplatsen. När han postade försändelser till beställarna kunde inte polisen ta några risker utan tog dem i beslag för att de inte skulle riskera livet på mottagarna. Det innebar också att ett gripande av mannen behövde ske snabbt om han inte skulle förstå vad som var på gång.

– Under två dagar beslagtog vi hans försändelser men insåg att det snart skulle bli uppenbart för honom att något var fel. Nu kunde vi gripa honom under lugna former när han hade lämnat sin bostad, säger Fredrik Bratt.

Gedigen utredning
Utredningen som har följt har tagit desto längre tid. Den första anmälan skrevs i slutet på november 2017 och ärendet slutredovisades till åklagare nu i mitten på maj 2019. Det har varit en gedigen utredning där utredarna inte bara velat fastställa hur mannen gjort ekonomisk vinning på att sälja fentanylanalogen utan också velat visa hur det kan misstänkas att hans agerande varit direkt livsfarlig.

– Vi menar att han har framställt drogerna själv men varken har någon kemisk eller medicinsk kunskap. Det är i vår mening ett helt hänsynslöst och oaktsamt beteende då det i praktiken innebar en extrem fara för köparna. Något vi också kunnat se med de många avlidna brottsoffren, säger Fredrik Bratt.

Genom att gå igenom beställningarna har utredarna kunnat göra direkta kopplingar mellan köpare och avlidna personer. Det har lett till elva fall där det kan misstänkas att personer som beställt och använt fentanylanalogen har avlidit som en följd. Åklagaren har därför valt att väcka åtal för elva fall av dråp. I andra hand yrkar åklagaren att mannen ska dömas för vållande till annans död, grovt brott. Åklagaren har väckt åtal under dagen.

Talespersoner för media
Fredrik Bratt, utredare grova brottsgruppen i polisområde Östergötland.
Tillgänglig för media idag fredag, efter 13.00.
Telefon 010-566 69 03.

Britt-Louise Viklund, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Linköping.
Tillgänglig för media i dag fredag mellan klockan 13.00-14.30.
Telefon 010-562 58 11.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.