Hoppa till innehåll
Hem » Polisen tar emot studiebesök från japansk polis

Polisen tar emot studiebesök från japansk polis

Polis visar laserinstrument för japansk polischef.

Jenny Wester förevisar laserinstrumentet för Yoko Yatake från National Police Agency in JapanTraffic Bureau, Traffic Enforcement division.

En trafikpolischef från polisen i Japan är på besök hos polisen i region Väst för att ta del av våra arbetsmetoder som syftar till att sänka medelhastigheten på vägarna.

I region Väst arbetar lokalpolisen bland annat med ”20-minutersmetoden”. Metoden går ut på att lokalpolisen genomför punktvisa trafikkontroller med laser, med en nolltolerans mot hastighetsöverträdelser.

– Vi rapporterar så låga överträdelser som 6 km/h, därför att vi ser att detta ger resultat – i förlängningen sänks medelhastigheten överlag på våra vägar, säger Jenny Wester, polisområdeschef i Fyrbodal.

2016 genomfördes en stor, regional trafikinsats under tre veckor, som delvis byggde på samma metod. Insatsen innebar en intensifierad hastighetsövervakning på 13 utpekade vägsträckor. VTI utvärderade insatsen och utvärderingen visade att medelhastigheten sänktes på de utpekade vägavsnitten. Tjugominutersmetoden används numera i lokalpolisområdena i region Väst som en del av det vardagliga polisarbetet och metoden har redan väckt intresse i Kanada, Japan, Australien och Hong Kong. Representanter från trafikpolisen i Japan har till och med kommit till polisen i region Väst för att lära sig mer om våra arbetsmetoder.

– Det är väldigt roligt att våra arbetsmetoder på trafikområdet är i blickfånget och sprids internationellt. Den japanska trafikpolischefen har varit mycket intresserad av alla detaljer i våra arbetsmetoder och kommer att införa samma system i Japan, säger Jenny Wester, biträdande lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal.

Bland annat så gjordes ett studiebesök vid en trafikkontroll vid Ellesbovägen mellan Bäckebol och Kungälv där trafikpoliserna gick igenom hur vi använder laserinstrument och en mobil automatisk hastighetskamera.

De japanska poliserna fick även träffa regionpolischefen Klas Johansson.

Rapporten Utvärdering av intensiferad hastighetsövervakning i Polisregion Väst

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.