Hoppa till innehåll
Hem » Polisens åtgärder mot de mest brottsaktiva ger resultat

Polisens åtgärder mot de mest brottsaktiva ger resultat


  • Polisbil

  • Jenny Wester
    Jenny Wester, lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal.

  • Miran Shwan
    Miran Shwan, biträdande lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal.

1/3

Lokalpolisområde östra Fyrbodal har tagit fram en övergripande summering av årets insatser i stadsdelarna Kronogården, Lextorp, Sylte.

Utvecklingen i Kronogården, Lextorp och Sylte ska vändas – nu summeras förra årets arbete mot kriminaliteten i området. 

Kronogården, Lextorp, Sylte är områden med bland annat narkotikaförsäljning och vapenbrott och tidigare i höstas klassades det som riskområde.

– Kriminella nätverk som sysslar med grov organiserad brottslighet använder området som sin brottsarena. Det är ett fåtal individer som skapar otrygghet och begår brott men det är majoriteten av invånarna som drabbas, vilket gör det än mer viktigt att polisen vidtar åtgärder mot de mest brottsaktiva, säger Miran Shwan, biträdande lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal.

Lokalpolisområdet stärker den lokala närvaron

Polisen vidtar åtgärder på kort och lång sikt och samverkar med olika aktörer, exempelvis Trollhättan stad, åklagarmyndigheten med flera.

– Vi har ett nära samarbete med socialtjänsten och olika ungdomsprojekt. Forskning visar att de tidiga åtgärderna ger effekt och polisen jobbar förebyggande tillsammans med Trollhättans Stad också mot riktigt unga. Ett av våra projekt har som målgrupp barn i förskoleåldern och deras föräldrar, berättar Jenny Wester, lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal.

Polisen fortsätter också utveckla områdespolisverksamheten och satsar ytterligare på utredning och lagföring. I medborgarlöftet för Trollhättan 2022 ingår bland annat att tillsammans arbeta mot narkotikaproblematik kopplat till grov organiserad brottslighet.

– Vi har under året som gått arbetat systematiskt mot den grova kriminaliteten i riskområdet. Det offensiva arbetet har lett till lagföring och domar som i praktiken innebär att vi plockat bort några av de mest tongivande individerna i nätverket sammanlagt 33 år från stadens gator och torg, säger Jenny Wester.

En övergripande summering

För att se vilken effekt polisens arbete har, och utröna om något behöver utvecklas eller förändras, har lokalpolisområde östra Fyrbodal tagit fram en övergripande summering av årets insatser kopplat mot kriminella individer i stadsdelarna Kronogården, Lextorp, Sylte utifrån perspektivet Brott och Påföljd.

Angående trafikbrotten gäller det bötesbrott, olovliga körningar och rattfyllerier. Stölderna inkluderar även ringa stölder. Vissa brott gäller även de som inte är fullbordade, såsom försök och förberedelse.

Brott

Grovt vapenbrott 7st

Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen 1st

Trafikbrott 55st

Grov misshandel 5st

Grov skadegörelse 1st

Penningtvätt 3st

Narkotikabrott 66 st (här ingår samtliga narkotikabrott)

Knivlagen 8st

Vapenlagen 6st

Utpressning 3st

Övergrepp i rättssak 6st

Ofredande 5st

Grov stöld 3st

Grovt olovligt brukande 3st

Dopningsbrott 1st

Hot mot tjänsteman 7st

Våld mot tjänsteman 3st

Människorov 6st

Grov utpressning 5st

Misshandel 10st

Våldsamt motstånd 3st

Stölder 21st

Bedrägeri 13st

Skadegörelse 5st

Grovt olaga tvång 2st

Rån 5st

Våldtäkt 1st

Våldsamt upplopp 2st

Påföljder

Ungdomsvård 15st

Sluten ungdomsvård 2st

Skyddstillsyn 6st

Ungdomstjänst 1st

Ungdomsövervakning 1st

Fängelse totalt 33 år och 5 månader

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.