Hoppa till innehåll
Hem » Med koll på läget tar vi tillbaka gatan

Med koll på läget tar vi tillbaka gatan

Region Väst genomförde under onsdagen en presskonferens med anledning av den nationella särskilda händelsen Rimfrost. – Tillsammans är vi starka och ska återta gatan, säger kommenderingschef Emelie Kullmyr.

Under onsdagen kallade region Väst till en presskonferens med anledning av den nationella särskilda händelsen Rimfrost och hur det påverkar arbetet i region Väst.

– Den särskilda händelen i sig innebär inte att vi tappar kraft i vår egen region. Målsättningen är att minska skjutningar och sprängningar i den kriminella miljön. Genom att skapa en särskild händelse får vi snabbare beslutsvägar och kan dela lägesbilder på ett effektivare sätt, säger regionpolischef Klas Johansson.

Han lyfter vidare att man i region Väst kan se effekterna av ett ihärdigt och riktat arbete mot tongivande kriminella.

– Nu hade vi en skjutning igår och läget kan förändras snabbt. Men vi har över tid ett lugnare läge i region Väst. Vi arbetar hårt och har tillsammans utvecklat en metodik, där vi jobbar med bra lägesbilder, säger Klas Johansson.

Metodiken bygger på att det är lokalpolisområdet som är navet i det polisiära arbetet och att olika enheter stöttar lokalpolisområdet. Det är lokalpolisområdet som leder olika insatser med den lokala lägesbilden som grund.

– Vi jobbar tillsammans inom polisen och med andra samhällsaktörer för att återta gatan och skapa trygghet. Det gör vi genom att utgå från den lokala lägesbilden och sätta fokus på de personer som är drivande, säger Emelie Kullmyr, kommenderingschef för Rimfrost i region Väst.

Rimfrost innebär också att regionen kan utveckla sitt arbete mot den grovt organiserade brottsligheten i ett större perspektiv.

– Vi gör hela tiden prioriteringar. Ett led i detta är att vi nu fokuserar på individer i våra utredningar som har kopplingar till region Syd. Vi kan genom det här ytterligare utveckla hur vi delar lägesbilder mellan olika polisområden i regionen. Kriminaliteten har inga gränser. Nu är det region Syd. Men det kan lika gärna vara att vi behöver kraftsamla i Borås eller någon annanstans i landet. Vi är en nationell polis och ska kraftsamla där det behövs, säger Emelie Kullmyr.

Fakta Rimfrost

Det här arbetet är en del av polisens nationella särskilda händelse Rimfrost mot den brottslighet där kriminella konflikter bedrivs med skjutvapen och explosivämnen som vapen.

Målet för den särskilda händelsen är att:

  • minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer
  • reducera antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet
  • öka beslagen av vapen och sprängämnen
  • öka tryggheten hos allmänheten

Den särskilda händelsen inleddes den 10 november och är inledningsvis beslutad för 6 månader.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.