Hoppa till innehåll
Hem » Första mötet med nya regionpolisrådet i Väst

Första mötet med nya regionpolisrådet i Väst

Gruppbild på den nya ledamöterna i regionpolisråd Väst.

Regionpolisrådets första möte 2019 i region Väst. Fr v: Peter Sörgaard (MP), Caroline Frodin (SD), Per-Håkan Eklund (SD), Stina Isaksson (SD), Birgitta Ling Fransson (L), Frida Tånghag (V), Monica Hansson (S), Åke Eliasson (S), regionpolischef Klas Johansson. Ytterligare sju ledamöter ingår i rådet men hade förhinder vid senaste mötet: Marina Johansson (S), Niclas Eringsfors (S), Charlotte Nordström (M), Elisabet Babic (M), Arne Lernhag (M), Peter Heie (C), Kalle Bäck (KD). Bild: Tomas Seger

Regionpolisrådet ger medborgarna insyn i polisverksamheten i region Väst. Nyligen genomfördes första sammanträdet för den nya mandatperioden med de ledamöter som förordnats för perioden 2019–2022.

I regionpolisrådet är samtliga riksdagspartier representerade. Ledamöterna utses av regeringen efter nominering av riksdagspartierna. De ska ha partipolitisk erfarenhet och breda kontaktytor i samhället.

– Regionpolisrådet säkerställer insyn i polisens verksamhet i region Väst. Ledamöterna får möjlighet att lämna sin syn på polisens verksamhet och har en viktig roll i att föra ut bilden av polisens arbete i olika politiska sammanhang, säger regionpolischef Klas Johansson som är ordförande i regionpolisrådet i region Väst.

Vid första sammanträdet för mandatperioden fick de nyvalda ledamöterna en bred bild av polisverksamheten.

Region Väst omfattar 55 kommuner med cirka två miljoner invånare, från Åmål i norr till Laholm i söder.

Vid polisens omorganisation var målet att minst hälften av resurserna skulle finnas längst ut i lokalpolisområdena. I region Väst är målet nu väl uppfyllt genom att drygt hälften av regionens cirka 4700 anställda arbetar nära medborgarna i något av regionens 16 lokalpolisområden.

Regionpolisråd finns i samtliga sju polisregioner inom polismyndigheten. Därtill sker den demokratiska insynen i myndigheten genom ett nationellt insynsråd.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.