Hoppa till innehåll
Hem » 06 juni 08:02, Sammanfattning natt, Västerbottens län

06 juni 08:02, Sammanfattning natt, Västerbottens län

Polisen har utfört ett antal kontroller av personer och fordon som inte resulterat i någon brottsmisstanke.

Två viltolyckor anmäldes i Skellefteå kommun vid 05-tiden. Den ena på E4 i trakten av Bureå, den andra vid Myrheden. Det finns inga uppgifter om personskador.

Sammanfattning av polisens insats i samband med Brännbollsyran i Umeå:

Det var återigen en trevlig festivalkväll. Cirka tio personer blev omhändertagna enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB) under kvällen. Det har varit enstaka fall av misshandel, sexuellt ofredande, ringa narkotikabrott samt mindre ordningsstörningar i anslutning till festivalområdet, som exempelvis hög musik och offentlig urinering.

Under helgen har polisen använt sig av polishelikopter. Syftet med helikoptern har varit att bygga en bra lägesbild för polisen om hur festivalbesökare rört sig till och från festivalen. Detta gör att polisen kan öka det trygghets- och brottsförebyggande arbetet på marken. Helikoptern är också ett bra komplement vid händelser/brott där polisen snabbt vill komma på plats eller behöver söka efter personer/fordon av olika anledningar. Under helgen har helikoptern använts till detta vid ett par tillfällen med bra resultat.

Som komplement till polishelikoptern har även UAS (obemannad luftfarkost, så kallad drönare) använts. Den flygs på lägre höjd och har kortare räckvidd än en vanlig helikopter men kan utföra ungefär samma arbetsuppgifter.

Då festivalen bytt plats till Nolia-området så förväntades ett stort flöde av människor i Umeås centrum före och efter festivalen. Med anledning av detta har polisen haft en högre bemanning i centrum under helgen. Umeå kommun har även anlitat ordningsvakter i centrum under kvällar och nätter. Samtliga tre festivalkvällar har flutit på väldigt bra utan några större ordningsstörningar i centrum i anslutning till festivalen. Helgen har inte inneburit någon större brottsutsatthet än en vanligt helg trots väldigt många människor i rörelse. Polisen vill passa på att tacka företagare, bussbolag och andra som verkar i centrum för ett bra samarbete under helgen.

De som under helgen har omhändertagits på grund av sin berusning har i huvudsak kunnat överlämnas till anhöriga eller sjukvården. För polisen har helgen sammanfattningsvis varit trevlig, människor har tagit hand om varandra, frågat om hjälp och uppvisat civilkurage vilket har underlättat i polisens arbete.

I övrigt har det i Umeå varit väldigt lugnt i linjeverksamheten med relativt lite folk i rörelse och ett fåtal ärenden som har behövt resurssättas. Ett antal samtal om högljudda bilar i tätorten och något enstaka fylleri har inkommit.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västerbotten - alla blåljus.