Hoppa till innehåll
Hem » Lugnt och tryggt på Sweden Rock Festival 2022

Lugnt och tryggt på Sweden Rock Festival 2022

När polisen summerar årets Sweden Rock Festival kan det konstateras att det har varit har varit en lugn festival.

Festivalen har i år varit större ån någonsin med 25 procent större område och publikrekord. Strax under 42 000 besökare och nästan 9 000 ackrediterade gäster och personal. Festivalen har trots det varit lugnare än tidigare år.

Polisen har jobbat mycket med synlighet och kommunikation på festivalområdet och på de campingar som byggs upp runt omkring för att säkerställa att festivalen kunnat genomföras på ett tryggt och säkert sätt. Polisen har riktat särskilt fokus på narkotikaförsäljning och stölder ur tält, husvagnar och bilar samt fickstölder.
– Det här är den lugnaste Sweden Rock Festival vi hittills har sett, vi har till exempel preliminärt bara två rapporterade stölder, säger Ola Sunesson Almström som varit regional insatsledare under festivalen. Det är vi mycket nöjda med då stölder varit ett ganska stort problem vid tidigare festivaler.

Otillåten flygning med drönare

Under årets festival har drönare varit ett nytt inslag. Ett restriktionsområde med flygförbud har varit upprättat över festivalområdet, men trots det har ett tiotal fall där drönare flugit upptäckts av polisen. Även små drönare kan orsaka stora skador på människor om de av någon anledning skulle krascha. Två drönarpiloter har rapporterats för brott mot luftfartslagen.

Mycket god samverkan

Under festivalen har polisen haft både uniformerad och civil personal på plats liksom polisens rytteri, UAS:er (drönare) och polisens volontärer.
– Det har gjorts ett mycket gott arbete av samtliga inblandade, säger Ola Sunesson Almström. Jag vill också särskilt tacka Kustbevakningen som vi jobbat tillsammans med både till sjöss och på land och naturligtvis personal och ordningsvakter på Sweden Rock. Vi har en mycket god samverkan som gör att festivalen kan genomföras på tryggt och säkert sätt.

Preliminära siffror över polisens ingripanden

Under tiden 8 – 12 juni har polisen preliminärt hanterat:

  • 37 ringa narkotikabrott
  • 3 brott mot knivlagen
  • 2 stölder
  • 2 rattfylleribrott
  • 3 anmälningar om sexuellt ofredande
  • 2 misshandelsbrott
  • 2 trafikolyckor
  • 1 smitning från trafikolycka
  • 2 brott mot luftfartslagen (otillåten drönarflygning)
  • 68 omhändertagande enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer). 24 av de omhändertagna har suttit omhändertagna i den mobila arrest som använts på festivalområdet.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus för hela Blekinge.