Hoppa till innehåll
Hem » Åldringsbedragare häktad misstänkt för grova bedrägerier

Åldringsbedragare häktad misstänkt för grova bedrägerier

En 54-årig man har häktats vid Malmö tingsrätt misstänkt för flera fall av grova bedrägerier mot äldre personer i södra Sverige under hösten. Den misstänkte har uppträtt som falsk banktjänsteman vid brotten.

De drabbade åldringarna som är i åldrarna 85-90 år har blivit uppringda av falska banktjänstemän. Bedragarna har lurat de drabbade att de utsatts för bedrägeriförsök och att banken skall hjälpa dem genom att ta hand om bankkorten.

En falsk banktjänsteman har därefter hämtat de drabbades bankkort med kod kort tid efter telefonsamtalet. Bedragarna har gjort uttag samt inköp av dyra varor med bankkorten.

Den häktade 54-åringen, som frihetsberövades på en ort i Kristianstads kommun, är misstänkt för delaktighet i tre grova bedrägerier mot åldringar i Malmö, Sjöbo samt Hörby under tiden augusti till oktober 2021.

Brottsvinsten vid de tre brotten är sammanlagt cirka 160 000kr.

Polisens utredare utesluter inte att fler bedrägeribrott kan komma att ingå i utredningen.

– Vi misstänkter att den häktade mannen ingår i en brottsgruppering som sysslar med åldringsbedrägerier runt om i södra Sverige och våra misstankar gäller att grupperingen är inblandade i 60-talet åldringsbedrägerier med brottsvinster på ca 600 000 kr, säger Thomas Johansson vid polisens bedrägerisektion i region Syd.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Helena Lundström i Malmö.

Frågor från media besvaras av polisens presstalesperson Robert Loeffel, 010-562 21 44.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus för hela Blekinge.