Hoppa till innehåll
Hem » Tillsammans för en trygg och säker havsmiljö

Tillsammans för en trygg och säker havsmiljö

Kustbevakningen och Sjöpolisen står sida vid sida i arbetet för en ökad säkerhet till sjöss. Du hittar oss även bredvid varandra på Båtmässan i Göteborg som pågår till den 9:e februari.

Kustbevakningen och Sjöpolisen står sida vid sida i arbetet för en ökad säkerhet till sjöss. Du hittar oss även bredvid varandra på Båtmässan i Göteborg som pågår till den 9:e februari.

Sjötrafikövervakning, räddningstjänst och brottsförebyggande arbete. Det finns många likheter i Kustbevakningens och Sjöpolisen uppdrag, men också skillnader.

Kustbevakningen ansvarar för miljöräddning till sjöss och arbetar för att skadorna vid utsläpp av olja eller andra farliga ämnen ska minimeras så att naturen kan skyddas så långt det är möjligt. Sjöpolisen förebygger och ingriper mot brott på sjön och på land.

– ­Vi är i praktiken en flytande radiobil, förklarar Frans Dahlén, gruppchef för sjöpolisen i väst. En stor del av vår verksamhet handlar om patrullering och ingripandeverksamhet – men till sjöss.

Ökad sjösäkerhet

Både Sjöpolisen och Kustbevakningen arbetar aktivt med att främja en ökad säkerhet till sjöss genom att bland annat förebygga och ingripa mot sjöfylleri, fartöverträdelser och vårdslöshet i sjötrafiken.

– Arbetet för en ökad säkerhet till sjöss är ett gemensamt uppdrag där vi som olika myndigheter samverkar, säger William Govik på Kustbevakningen i Lysekil

Några av de vanligaste problemen som både Sjöpolisen och Kustbevakningen upptäcker till sjöss handlar om:

  • Korta avstånd
  • Dålig utkik
  • Vårdslöshet
  • Svall
  • Höga farter
  • Onykterhet

– Mycket beror på bristande hänsyn och kunskap om vilka regler som gäller. Därför är Båtmässan ett utmärkt tillfälle för oss att möta och informera allmänheten, säger Frans Dahlén.

Du hittar Kustbevakningen och Sjöpolisen i montrarna D05:01 och D01:02 på Svenska Mässan.

Båtmässan pågår till och med 9:e februari.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.