Hoppa till innehåll
Hem » Polis och kustbevakning sampatrullerar på Sweden Rock

Polis och kustbevakning sampatrullerar på Sweden Rock

polis kustbevakning

För första gången patrullerar polis och kustbevakare ihop på Sweden Rock Festival. Bild: Anna Hermansson

Ny lag ger Polismyndigheten möjlighet att begära biträde av Kustbevakningen i det brottsbekämpande- och ordningshållande arbetet på land.

Under årets Sweden Rock Festival har besökarna kunnat se poliser och kustbevakare arbeta sida vid sida. Sampatrulleringen är ett resultat av den nya lag som trädde i kraft den 1 april i år som ger Kustbevakningen möjlighet att ingripa mot brott och ordningstörningar även på land under förutsättning att detta sker på begäran av, och i samverkan med, polisen. Polisen har även tidigare begärt biträde av Kustbevakningen under festivalen, men då har biträdet haft fokus på deras ordinarie uppdrag – att arbeta mot sjöfylleri och andra brott som begås på vatten.

–  Syftet med att vi sampatrullerar är bland annat att vi ska lära oss om den nya lagstiftningen och se var Kustbevakningen kan bidra mest utöver sitt ordinarie uppdrag. Ju bättre relationer vi har desto bättre kan vi också arbeta tillsammans i större allvarliga händelser, säger polisens kommenderingschef Mats Karlsson.

Personal från polisen och kustbevakningen har arbetat tillsammans på området under hela festivalen och enligt Mats Karlsson har det fungerat bra. Han utesluter inte att det kan bli ett stående inslag vid framtida festivaler.

–  Som brottsbekämpande myndigheter har vi ett tydligt uppdrag att vi ska samverka med varandra. Det är därför viktigt att vi håller samarbetet vid liv för att använda våra kompetenser och befogenheter på bästa sätt.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus för hela Blekinge.