Hoppa till innehåll
Hem » Polisen gjorde riktade insatser i Malmö

Polisen gjorde riktade insatser i Malmö

Polisbilar på rad utmed väg, Holma Malmö.

Holma, Malmö. Operation Hagelstorm. Bild: Polisen/Anna Hermansson

Under tre dagar har polisen inom Operation Rimfrost gjort riktade insatser inom tre områden i Malmö. Insatserna syftar till trygghetsskapande och för att motverka brottsaktivitet inom kriminella nätverk.

– Målet är att insatserna ska göra det tryggare för den stora majoriteten av invånarna som inte har med kriminalitet att göra. Det är för dem vi har genomfört insatserna, säger Nico Miselli, operationsledare Rimfrost Syd.

Polisen hade en extra hög polisiär närvaro under veckan i tre områden i Malmö för trygghetsskapande åtgärder och sök efter primärt sprängladdningar, vapen, narkotika, smuggeltobak, stöldgods och efterlysta personer. Under tre dagar har 729 fastigheter och trappor och cirka 2 000 fordon genomsökts. Söken har resulterat i bland annat 12 frihetsberövanden och beslag av vapen, sprängdeg, ammunition och kontanter.

Insatsen har skett i områdena Rosengård, Nydala/Hermodsdal och Holma/Kroksbäck baserat på analyserad underrättelseinformation som påvisar högst sannolikhet att påträffa det eftersökta.

– Vi har sett att den kriminella nivån har blivit kraftig reducerad. Fokuspersoner har bytt plats vilket betyder att nätverken blir reducerade. Vi har mött en hjälpsam allmänhet som varit positiv till den massiva insatsen och som lämnat värdefull information som gör att arbetet kan fortgå, säger Nico Miselli.

Delinsatsen Operation Hagelstorm har gjorts inom ramen för den nationella särskilda händelsen Operation Rimfrost. I den jobbar samtliga polisregioner och för närvarande finns resursförstärkning i region Syd.

– Förstärkningarna gör det möjligt för oss att effektivt motverka kriminalitet. Inom ramen för Rimfrost har vi i Sverige genom frihetsberövande neutraliserat två grupperingar av bombtillverkare. Vi bedömer att det kommer ha påverkan på antalet sprängningar i samhället, säger Stefan Hector, nationell kommenderingschef Operation Rimfrost.

Operation Hagelstorm har gjorts i samarbete med band annat Säkerhetspolisen, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket och Tullverket.

– Tullverket vill bidra till detta angelägna arbete som polisen gör i operationen. Vi har bistått med bland annat kompetens, teknik och andra befogenhetsområden vi kan hjälpa till med. Vår känsla är att vi har bidragit för resultatet och har för avsikt att fortsätta det goda samarbetet, säger Lars Bäckström, gränsskyddschef på Tullverket i södra Sverige.

Polisen kommer fortsatt att göra planerade, synliga och mindre synliga, insatser. Framöver kommer även en trygghetsmätning att göras kring Malmöbornas upplevda trygghet.

Beslag/resultat Operation Hagelstorm

729 genomsökta fastigheter/trappor

2 000 (cirka) kontrollerade fordon

39 vapen

1 kg sprängdeg

9 beslagspunkter narkotika

En större mängd ammunition

67 200 kronor i omhändertagna kontanter

41 upprättade polisanmälningar

3 fordon utmätta av Kronofogden

12 frihetsberövade

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne