Hoppa till innehåll
Hem » Alen – blivande polis

Alen – blivande polis

Alen är blivande polis.

Alen Krasnici läser på polisutbildningen i Borås. Han tycker att den som vill ha ett arbete med främsta syfte att skydda demokratin ska söka till utbildningen. Bild: Gith Thedvall

Nu går det att ansöka till polisutbildningen under hela året. Och du får besked om att du kommer in inom någon månad. Funderar du på att söka? Möt Alen som går på polisutbildningen i Borås!

”Det är viktigt att vi bemöter alla rättvist och korrekt. Och visar att vi inte är några robotar utan människor bakom uniformen.” Det säger Alen Krasnici som läser andra terminen på polisutbildningen i Borås.

Alen Krasnici är 26 år och spelar fotboll på elitnivå. När han kom in på polisutbildningen för två år sedan tackade han nej eftersom han inte kunde få ihop studierna med träningen och matcherna. Nu när utbildningen finns i hans hemstad Borås hinner han med både skolan och fotbollen.

– Det bästa med utbildningen är att vi hela tiden varvar teoretiska studier med övningar och att vi får återkoppling direkt.

– Dessutom är det otroligt bra lärare. De är omhändertagande och bryr sig verkligen om att det går bra för oss, säger han.

Övningar varvas med teori

Alen tycker att en av utbildningens styrkor är att de ganska snart efter passen med teoretiska studier får pröva i praktiken. Under första terminen läste de bland annat sjukvårdskunskap.

– Det som var bra då var att vi direkt efter att vi läst det teoretiska ämnet fick öva allt praktiskt vid en större övning där sjukvård ingick. Det var en skön känsla när jag direkt kände att det jag lärt mig i böckerna satt vid övningen, säger han.

Förebilder inom polisen

Alen har haft flera förebilder inom polisen bland annat en fritidsledare som började läsa till polis.

– Han peppade verkligen oss unga och sa att vi kunde bli det vi ville. Vi på fritidsgården fick också åka till Stockholm och hälsa på honom på polisutbildningen och det var stort.

Alen minns ett tillfälle när han gick i nian och satt hos SYO-konsulenten som frågade vad han ville bli.

– Jag sa att jag skulle bli fotbollsproffs och när hon frågat flera gånger vad jag ville bli om jag inte blev fotbollsproffs minns jag att jag sa polis.

Mer om Alen

Alen Krasnici, 26 år, går andra terminen på polisutbildningen i Borås.
Spelar fotboll på elitnivå och kom in på polisutbildningen för två år sedan men då fungerade inte studierna med träningstiderna för fotbollen. Nu när utbildningen är i Borås fungerar det med både skolan och träningen. Har tidigare spelat fotboll, bland annat i Norge, och arbetat på fritidsgård.

Förebilder: När han gick på högstadiet var det en fritidsledare som började läsa till polis och ungdomarna fick åka till Stockholm och besöka honom på polisskolan. Dessutom träffade Alen många bra poliser när han arbetade på fritidsgården – de blev också förebilder för honom.

Framtid inom polisen: Gärna supporterpolis.

Vem ska söka till polisen: Den som vill varva teoretiskt skolarbete med praktiska övningar. Och som vill ha ett arbete med främsta syfte att skydda demokratin.

Vad ska blivande studenter tänka på vid prövningen: Var dig själv! Kolla inte hur andra har gjort utan var helt äkta, det är det viktigaste.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.