Hoppa till innehåll
Hem » Fjälltrafik

Fjälltrafik

Fjälltrafik

Hastighetskontroll i Likenäs. Bilden är tagen vi ett tidigare tillfälle. Bild: Lars Hedelin

Trots extremt bra skyltning, hög trafikintensitet och tättbebyggt område bötfälldes rekordmånga bilister i en insats av trafikpolissektionens lätta grupp i Värmland. Trafikpolisen Mikael Blomberg är bedrövad men inte förvånad över resultatet.

Under fyra timmars hastighetskontroll rapporterades 120 bilister på en femtiosträcka i norra Värmland.

– Det är alldeles för höga hastigheter på fjälltrafiken säger Mikael Blomberg, på trafiksektionen i Värmland, och den som planerade insatsen i torsdags.

Det så kallade lådbilsrallyt, trafiken med skidturister på väg till eller från skidorterna i norr passerar till stor del genom Värmland och region Bergslagen. I synnerhet riksväg 62 och E45:an är trafikleder med mycket hög belastning av fjällturister med den klassiska skidboxen på taket.

– De här vägarna passerar på många ställen genom samhällen och tättbebyggda områden där hastigheten är nedsatt, på många ställen till 50 km/h säger Blomberg.

Vägavsnitten är extremt bra skyltade med såväl gällande hastighetsgränser som skyltning om tättbebyggt område, detta är dock inget som verkar göra något större intryck på stressade bilförare.

Tyvärr ignoreras hastighetsbegränsningarna i alltför hög grad, något som bevisas av torsdagens insats i Likenäs i norra Värmland, där trafiksektionens lätta grupp under fyra timmar genomförde en trafikkontroll som till största delen kom att handla om rapportering av hastighetsöverträdelser. Förutom fortkörarna rapporterades även några fall av olovlig körning, ett antal flygande besiktningar och kontroller av taxiförares vilotider genomfördes också.

Men det var fortkörarna som stack ut, under i princip hela dagen hade patrullerna kö in till kontrollplatsen där ordningsbotsblocken fylldes i förfärande hastighet. En förare förlorade sitt körkort på plats efter att rapporterats för 89 km/h på femtioträcka.

– Vi vill verkligen uppmana bilisterna att respektera hastighetsgränserna säger Blomberg och pekar på det faktum att det handlar om vägavsnitt som passerar genom byar och samhällen där folk lever och bor, barn är på väg till och från skolan. Det är inte acceptabelt att i dessa trafikmiljöer så totalt ignorera hastighetsbestämmelserna.

– Vi kommer att synas mycket i norra Värmland framöver, det här var ingen enstaka insats.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Örebro län.