Hoppa till innehåll
Hem » Alva – blivande polis

Alva – blivande polis

Alva läser till polis

Alva Cronehag läser på polisutbildningen i Borås. Bild: Gith Thedvall

Polisen har från och med 2 januari ett nytt ansökningsförfarande till polisutbildningen. Det betyder bland annat att det går att ansöka till utbildningen hela året. Funderar du på att söka? Möt Alva – student på polisutbildningen i Borås.

”Det är vi som kommer att sitta i samma bil i framtiden, då måste vi alla vara säkra på vad vi ska göra.” Det säger Alva Cronehag som går sin andra termin på polisutbildningen i Borås.

Alva Cronehag är 21 år och en av de yngre på polisutbildningen i Borås. Flera av hennes släktingar är poliser så har hon många förebilder inom yrket.
– Jag har alltid velat bli polis och eftersom jag rider så ser jag mig i framtiden som ridande polis, säger hon.

Intensiva studier

Det som överraskat Alva efter första terminen är studietakten. Hon tycker det ibland blir väldigt intensivt med flera kurser och tentor samtidigt. Och att det är mer teoretiska studier än hon hade förväntat.
– Men samtidigt är jag motiverad att läsa de teoretiska ämnena eftersom jag vill vara säker när jag kommer ut. Sen är det bra att det inte finns några tävlingsmoment i utbildningen – alla i klassen måste klara uppgifterna för vi vet att vi kanske kommer att sitta i samma bil i framtiden, säger Alva.

Beteende och bemötande

Redan första terminen läste de flera beteendevetenskapliga ämnen som psykologi och socialpsykologi.
– Genom att vi utmanar oss själva både i de teoretiska studierna och i övningarna så förstår vi hur vi fungerar både själva och i grupp, det är otroligt intressant och nyttigt.

Nu under andra terminen kommer de att börja läsa kriminologi.
– Då får vi ännu en viktig pusselbit inom beteendevetenskapen – varför folk begår brott och hur de som gör brott agerar och reagerar, säger Alva.

Mer om Alva

Alva Cronehag, 21 år, går andra terminen på polisutbildningen i Borås.
Hon kom in vid första ansökan. Hade sökt utbildningen i Växjö men blev tillfrågad om hon ville gå i Borås när den utbildningen öppnade.

  • Förebilder för polisyrket: Stora delar av släkten är poliser.
  • Framtid inom polisen: Gärna ridande polis.
  • Vem ska söka till polisen: Den som vill arbeta med människor och har en vilja att hjälpa människor i olika situationer. Den som vill vara den som springer mot det som andra springer från. Och framför allt den som vill utmana sig själv. Är man ute efter en macho utbildning ska man nog söka något annat. Den här utbildningen är så mycket mer.
  • Vad ska blivande studenter tänka på vid prövningen: Var dig själv! Har du rätt fysik och rätt meriter så kommer du in.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.