Hoppa till innehåll
Hem » Resultatet för trafikveckan brott på väg, i polisregion Nord

Resultatet för trafikveckan brott på väg, i polisregion Nord

Drog- och rattfylleri samt stölder var några av resultaten av polisregion Nords arbete under insatsveckan mot det som kallas ”brott på väg”, mellan den 4 – 10 november.

Med brott på väg avses alla brott som sker i anslutning till och på väg. Det vill säga alla som använder vägnätet som ett led i sin brottsplan. Brott på väg är en del av den Nationella Trafikstrategin som polisen arbetar med. Inom konceptet brott på väg hittar Polisen nya arbetssätt som försvårar brott på väg.

Kriminella reser ofta över stora delar av landet och då är det just huvudvägnätet som används.  Vid en trafikkontroll utförs alltid ett alkoholutandningsprov av föraren samt vid behov utlänningskontroller och kontroller i polisens datasystem.  Men inte bara stöldgods utan även annat kan upptäckas vid polisens kontroller. Det kan röra sig om vapen och ammunition, narkotika eller efterlysta personer.

– Under den nu aktuella veckan stoppades bland annat en förare i Västernorrland efter ett efterföljande där hastigheten var uppmätt till ca 170 km/h och där föraren var kraftigt påverkad och blev häktad.  Ett annat exempel är att i Umeå blev en bil omhändertagen enligt bilmålvaktslagen tillhörande en yrkeskriminell, säger Daniel Pettersson som är chef vid Trafiksektionen i polisregion Nord.

Underrättelser

Arbetet mot brott på väg bygger på underrättelser, framtagna från tips av allmänheten eller från myndighetens underrättelsetjänst. Samarbetet med underrättelseverksamheten är viktig.

Resultat av trafikvecka Brott på väg i region Nord

Under veckan kontrollerades 1 727 lätta fordon och 69  tunga fordon. Totalt kontrollerades 1 716 personer och 19 inre utlänningskontroller genomfördes.

  • 14 personer gripna
  • 1 person anträffad efterlyst
  • 30 anmälningar gällande narkotikabrott
  • 1 vapenbrott
  • 6 stöldbrott
  • 14 underrättelseuppslag
  • 8 rattfylleribrott
  • 27 drograttfylleri
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus hela Jämtland.