Hoppa till innehåll
Hem » Därför går polisen inte alltid ut med bild på misstänkt gärningsperson

Därför går polisen inte alltid ut med bild på misstänkt gärningsperson

Med anledning av den senaste tidens händelser i Malmö har polisen i region Syd mottagit flera frågor från allmänheten om varför polisen inte publicerar bilder på misstänkta gärningspersoner. Skälen till det är flera.

Polisen har som mål att vara så öppen som möjligt om myndighetens verksamhet. Men när det gäller utredningar av grova brott kan det påverka eller eventuellt skada utredningsarbetet om polisen går ut med för mycket information under tiden ärendet utreds.

Beslut om att gå ut med bilder på misstänkt gärningsperson i polisens egna kanaler och i massmedia fattas av behörig förundersökningsledare som i mordärenden i regel är en åklagare.

Att gå ut med en bild på en misstänkt gärningsperson kan påverka utredningen och rättsprocessen. Primärt handlar det om att man genom bildpubliceringen kan påverka eventuella vittnen som ännu inte har hunnit förhöras. Polisen vill att vittnen helt förutsättningslöst ska lämna eventuella observationer. 

En bildpublicering kan i vissa fall äventyra bevissäkring. När en bild blir offentlig kan en gärningsperson, exempelvis i ett mordärende, komma att vidta åtgärder där viktiga bevis kan försvinna och som därmed kan påverka fortsatt utredning.

Varje utredning är unik och beslut om utredningsåtgärder, till exempel att publicera en bild på en misstänkt gärningsperson, fattas utifrån en samlad bedömning i varje enskilt fall.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne