Hoppa till innehåll
Hem » Bra resultat för trafikveckan Brott på väg i region Bergslagen

Bra resultat för trafikveckan Brott på väg i region Bergslagen

Brott på väg

Trafikveckan Brott på väg 4-10 november.

Gripna, omhändertagna, anmälningar och rattfylleri. Det var några av effekterna av region Bergslagens arbete under trafikveckan kallad Brott på väg 4-10 november.

Brott på väg är en del av den Nationella Trafikstrategin som polisen arbetar med. Inom konceptet brott på väg hittar Polisen nya arbetssätt som försvårar brott på väg.

Med brott på väg avses alla brott som sker i anslutning till och på väg. Det vill säga alla som använder vägnätet som ett led i sin brottsplan.

–  Polisen använder stora delar av sin operativa resurs med huvudvägnätet som fokusområde. Kriminella reser ofta över stora delar av landet och då är det just huvudvägnätet som används, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i region Bergslagen.

Underrättelser
Arbetet mot brott på väg bygger på underrättelser, framtagna från tips av allmänheten eller från myndighetens underrättelsetjänst. Samarbetet med underrättelseverksamheten är viktig.

–  Brott på väg utförs främst av poliser i yttre tjänst och vid en trafikkontroll utförs vid behov utlänningskontroller och/eller ingående slagningar i polisens datasystem. En del kontroller innebär då samverkan med verksamheter som specialiserat sig på exempelvis utlänningsärenden eller narkotika.

Även myndigheter som exempelvis Kronofogdemyndigheten eller Tullverket kontaktas. Då det handlar då oftast om beslag av fordon eller dyra föremål som gärningsmannen bär med sig.

– I Dalarna påträffades en lätt lastbil från Litauen. Den innehöll gods som tillgripits i Norge. Godset, vilket bestod av däck, fälgar samt verktyg hade ett värde av en halv miljon norska kronor. Beslaget innehöll drygt 60 godspunkter. En utländsk medborgare greps på platsen, anhölls efter förhör och häktades, säger Leif Svensson.

Resultat av trafikvecka Brott på väg i region Bergslagen

Under veckan kontrollerades 801 lätta fordon och 53 tunga fordon. Totalt kontrollerades 861 personer och 24 inre utlänningskontroller genomfördes.
• 5 personer gripna
• 2 personer omhändertagna enligt utlänningslagen
• 7 anmälningar gällande narkotikabrott
• 1 vapenbrott
• 8 stöldbrott
• 14 underrättelseuppslag
• 5 rattfylleribrott
• 5 drograttfylleri

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Värmland. Polis och SOS.