Hoppa till innehåll
Hem » Många brott upptäcktes under trafikveckan

Många brott upptäcktes under trafikveckan

Två gripna, vapenbrott, stöldbrott och drograttfylla. Det var en del av polisens resultat i Dalarna, Värmland och Örebro län under trafikveckan ”Brott på väg”, som genomfördes i mellan 6 och 12 maj.

Brott på väg är en del av den Nationella Trafikstrategin som polisen arbetar med.

– Inom konceptet brott på väg hittar Polisen nya arbetssätt som försvårar brott på väg. Brottsligheten har förändrats över tid och de kriminella rör sig över allt större ytor både nationellt och internationellt, med i stort sett obegränsad tillgång till vägnätet, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen.

Med brott på väg avses alla brott som sker i anslutning till och på väg. Det vill säga alla som använder vägnätet som ett led i sin brottsplan.

Kriminella reser
Kriminella reser ofta över stora delar av landet och då är det just huvudvägnätet som används. En utvecklad kommunikation mellan de olika verksamheterna inom polisen skapar bättre förutsättningar för att ta fram rätt underlag för diverse insatser.

– Arbetet mot brott på väg bygger på underrättelser, framtagna från tips av allmänheten eller från myndighetens underrättelsetjänst. Samarbetet med underrättelseverksamheten är med andra ord viktig. De behöver veta vilka underlag som poliser i yttre tjänst behöver, och dessa behöver veta vilken typ av information som ska upprättas och delges tillbaka, menar Leif Svensson.

Arbetet mot brott på väg utförs främst av poliser i yttre tjänst och vid en trafikkontroll utförs vid behov utlänningskontroller och/eller ingående slagningar i polisens datasystem. En del kontroller innebär då samverkan med verksamheter som specialiserat sig på exempelvis utlänningsärenden eller narkotika

Resultat för trafikveckan Brott på väg i polisregion Bergslagen

Under veckan kontrollerades 1138 lätta fordon och 223 tunga fordon. Totalt kontrollerades 958 personer och 7 inre utlänningskontroller genomfördes.

• 2 personer gripna
• 1 person omhändertagen enligt utlänningslagen
• 4 anmälningar gällande narkotikabrott
• 1 vapenbrott
• 2 stöldbrott
• 4 anmälningar gällande miljöbrott
• 15 underrättelseuppslag
• 5 rattfylleribrott
• 8 drograttfylleri

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Värmland. Polis och SOS.