Hoppa till innehåll
Hem » ”Shoulder surfing” – så går det till

”Shoulder surfing” – så går det till

Bedrägeribrott blir allt vanligare och tillvägagångssätten varierar. Under tre veckor kommer polisen i Västerbotten att sätta fokus på några aktuella typer av bedrägerier. Denna vecka handlar det om en form av kortbedrägerier, kallat ”shoulder surfing”.

Någon iakttar när du tar ut pengar eller betalar med ditt bankkort. Personen ser vilken kod du knappar in. Därefter så stjäl personen eller en medbrottsling ditt bankkort på något sätt. Kort tid efter stölden tar de ut pengar från ditt kort eller handlar dyra saker i butiker för dina pengar. De agerar snabbt innan du hinner märka att kortet är borta och spärra det eller innan att banken hinner reagera. Oftast opererar dessa personer på en ort under en kort period och reser sedan vidare för att göra samma sak.

Just nu sitter till exempel en kvinna i 30-årsåldern häktad i polisregion Syd. Hon greps på flygplatsen i Malmö den 30 september och är misstänkt för bedrägeri och egenmäktigt förfarande med koppling till i nuläget 13 brottsanmälningar, som rör totalt 45 olika brott. Det finns ytterligare misstänkta personer, de är identifierade men har ännu inte kunnat gripas. Ärendena är spridda över hela landet, i klustret ingår bland annat ett ärende från Byske.

Var uppmärksam vid uttagsautomaten, och tänk på att alltid skydda din kod. Förvara heller inte koden tillsammans med bankkortet.

Läs mer om hur du kan minska risken att utsättas för ett kortbedrägeri.

Presskontakt

Malin Axroth, kommunikatör
Telefon: 010-568 31 40

Relaterade artiklar

Romansbedrägerier – så går det till
Investeringsbedrägerier – så går det till

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västerbotten - alla blåljus.