Hoppa till innehåll
Hem » Romansbedrägerier – så går det till

Romansbedrägerier – så går det till

Bedrägeribrott blir allt vanligare och tillvägagångssätten varierar. Under tre veckor kommer polisen i Västerbotten att sätta fokus på några aktuella typer av bedrägerier. Först ut är denna vecka så kallade romansbedrägerier.

Att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att lura personen på pengar är brottsligt och kallas romansbedrägeri. Romansbedrägerier drabbar både kvinnor och män i alla åldersgrupper. Det drabbar ofta mycket hårt, både ekonomiskt och känslomässigt.

Ett verkligt ärende och ett typiskt exempel på ett romansbedrägeri är ett ärende som polisen i Västerbotten utreder just nu. Det gäller en kvinna i Västerbotten som anmält att hon blivit utsatt för ett bedrägeri via nätet. Kvinnan har via Facebook fått kontakt med en man som utger sig för att vara amerikansk militär. Kontakten pågår under en lång tid och målsägaren har uppfattat att de har haft ett förhållande med förhoppningar om giftemål. Under deras kontakter har den påstådda mannen hela tiden råkat ut för saker som har krävt pengar för att kunna lösas. Totalt har över 500 000 svenska kronor förts över till konton i utlandet. Ärendet utreds som ett romansbedrägeri och leds av åklagare. Det krävs internationell rättshjälp för att komma vidare i det.

Ärendet är ett typexempel på hur ett romansbedrägeri går till.

Läs mer om varningssignaler och hur du kan minska risken att utsättas för ett romansbedrägeri.

Presskontakt

Oscar Berglund, gruppchef bedrägeri, polisområde Västerbotten
Telefon: 010-568 22 37

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västerbotten - alla blåljus.