Hoppa till innehåll
Hem » Investeringsbedrägerier – så går det till

Investeringsbedrägerier – så går det till

Bedrägeribrott blir allt vanligare och tillvägagångssätten varierar. Under tre veckor kommer polisen i Västerbotten att sätta fokus på några aktuella typer av bedrägerier. Denna vecka handlar det om så kallade investeringsbedrägerier.

Det börjar med en oväntad kontakt. En okänd person erbjuder dig ett exklusivt erbjudande om en investering med goda chanser till en hög och snabb avkastning. Du övertygas om att gå in med en större summa pengar.

Du kanske också får tillgång till en webbsida eller liknande där du kan se hur dina investerade pengar växer. Nu börjar dock problemen att uppstå. Du kanske inte kan ta ut pengarna. Eller så blir du kontaktad av en annan person som till exempel erbjuder dig att sälja dina köpta aktier till ett förmånligt pris, bara du betalar skatt i förskott på den uppkomna vinsten. Tillvägagångssätten varierar, men inga pengar dyker i regel upp på ditt konto.

Efter ytterligare en tid, och kanske även en polisanmälan när nu du insett att du blivit lurad, så kanske du blir kontaktad av en tredje person. ”En räddande ängel”, någon som utger sig för att vara till exempel advokat, som kan hjälpa dig att få tillbaka dina pengar. Givetvis mot en viss kostnad. Du betalar kanske, men bara för att då finna att du blivit lurad igen.

Du har blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri. En form av bedrägerier som ökat kraftigt. Tillvägagångssätt kan alltså se lite olika ut från gång till gång, det är heller inte säkert att alla tre steg i exemplet ovan är aktuella. Men gemensamt för alla investeringsbedrägerier är att de börjar med den oväntade kontakten som ger dig en förhoppning om att du kan tjäna stora summor pengar. Istället blir du av med stora summor pengar, inte sällan hundratusentals kronor.

Om någon kontaktar dig och ber dig att göra en investering bör du vara misstänksam, särskilt om rådgivaren, det du ombeds investera i och betalningsmottagaren finns i olika länder. Fundera över varför de hör av sig till just dig.

Läs mer om varningssignaler och hur du kan minska risken att utsättas för ett investeringsbedrägeri.

Presskontakt

Malin Axroth, kommunikatör
Telefon: 010-568 31 40

Relaterad artikel

Romansbedrägerier – så går det till

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus hela Jämtland.