Hoppa till innehåll
Hem » Nya försök att lura äldre

Nya försök att lura äldre

Polisen vill återigen varna för bedragare som ringer runt till äldre och försöker komma åt inloggningsuppgifter till de drabbades internetbank. Flera fall har inträffat i Malmöområdet och runt om i Skåne den senaste tiden.

Bedragare har i flera fall i Malmöområdet i maj ringt upp äldre personer i 80-90 års åldern och påstått att de har räkningar som löpt ut eller har fått skulder till olika företag. Bedragarna försöker få de äldre att logga in på sina Internetbanker så att bedragarna skall komma åt inloggningsuppgifterna.

I ett fall som inträffade i maj lyckades bedragarna lura en äldre dam från Malmö i 85-års åldern så att de kunde göra uttag på 85 000 kr från damens konton. Bedragarna påstod att kvinnan hade en prenumeration till en tidning som löpt ut och riskerade hamna hos kronofogden. Kvinnans bank säkerhetsövervakning fungerade så banken kunde stoppa överföringen och damen fick behålla sina pengar.

Bedragarna har flera andra fall i Malmöområdet under maj presenterat sig komma från inkassobolag eller finansbolag och påstått att de drabbade äldre personerna har skulder till en tidning som nu måste betalas. I flera av fallen har bedragarna inte lurats lura de äldre i 85-90 års åldern.

Polisen varnar också för att bedragarna uppger sig komma från olika kreditföretag när bedragarna ringer runt till sina offer. Ett företagsnamn som bedragarna använder sig av för närvarande i sina bedrägerier är Svea ekonomi. Samtalen gäller påstådda lån som tecknats i de drabbades namn hos kreditföretaget.

En person i Helsingborgs kommun lurades nyligen på över 650 000 kr vid ett bedrägeri där de misstänkta påstod sig komma från kreditföretaget Svea ekonomi och genom att den drabbade personen gjorde inloggningsåtgärder på sin Interbank kom bedragarna över den stora summan pengar.

Polisens uppmaning till alla som får olika sorters telefonsamtal med uppmaning att identifiera sig eller logga in på sina Internetbanker är att ALDRIG logga in på sin bankdosa eller mobila bank ID på uppmaning av någon annan. Polisanmäl alltid om du utsätts för bedrägeriförsök.

Skydda dig mot vishing (pdf)

Eventuella frågor besvaras av polisens presstalesman Robert Loeffel, 010-56 221 44

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne