Hoppa till innehåll
Hem » Fler vaccinationsbedrägerier väntas i Stockholmsregionen

Fler vaccinationsbedrägerier väntas i Stockholmsregionen

Höghus med flera fönster

Ökad risk för vaccinationsbedrägerier hemma hos äldre personer. Bild: Polismyndigheten

Polisen uppmärksammar allmänheten att vara vaksamma på vaccinationsbedrägerier. Bedragarna riktar särskilt in sig på personer över 65 år.

Drygt 40 000 bedrägerier anmäldes i polisregion Stockholm under 2020. De senaste fem åren har antalet ärenden ökat med cirka 25 procent i Stockholm. Gärningspersonerna anpassar sina tillvägagångssätt efter omvärlden och när allt fler ska erbjudas vaccin väntar sig polisen fler bedrägeriförsök. Bedragarna kommer sannolikt särskilt rikta in sig på äldre personer. Problematiken med att kriminella ger sig på våra mest utsatta är vanlig både i Stockholms län och i övriga landet.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna utger sig vara från banken och ibland även från polisen. De vill då att personer ska identifiera sig med bank-ID eller lämna ut bankkort och koder. Varken bank eller polis agerar någonsin på det här sättet, poängterar Patrik Lillqvist, kommissarie, sektionschef på bedrägerisektionen i polisregion Stockholm:

– Sedan tidigare vet vi att dessa kriminella ger sig på de svagaste grupperna i samhället och tyvärr ser jag inte att det skulle bli annorlunda nu. I dagsläget har vi några fall som kan kopplas till vaccinationer och det vore fantastiskt ifall vi kunde förhindra det här innan det blir ett större problem.

Bedragare lurar ofta äldre personer

Vaccinationen är gratis, men bedragarna kan hävda att det kostar pengar eller att man måste identifiera sig med bank-ID.

– Skälen till att de kriminella ger sig på äldre är bland annat att många i samhällets äldsta åldersgrupp inte är så datavana och därmed osäkra på ifall de gör rätt. Bedragarna stressar också ofta upp brottsoffren genom att hävda att brottsoffren måste agera omedelbart. Bedragarna får ofta brottsoffren att tro att deras eget agerande är nödvändigt, vilket självklart är lögn. Sedan erbjuder de ”hjälp” och lurar av den äldre så mycket som det bara är möjligt, säger Patrik Lillqvist.

I Stockholms län går det inte att boka tid eller ställa sig i någon kö för vaccinering ännu. Varken för allmänheten eller för personer i riskgrupper eller på andra särskilda boenden än de som successivt erbjuds vaccination.

I Stockholm har än så länge endast ett fåtal anmälningar om vaccinationsbedrägerier kommit in.

– Vi ser en stor risk att fler kommer att utsättas för bedragare som utnyttjar vaccinationerna i sina kriminella syften framöver. Bedragare är flexibla och snabba på att byta både metoder och inriktning. Det är viktigt att sprida information till våra äldre och personer i deras närhet för att förhindra bedragare från att lyckas, säger Patrik Lillqvist på polisen i Stockholm.

Så skyddar du dig

Inför vaccinationen mot covid-19 är det främst två saker man bör tänka på för att inte råka ut för bedrägeri:

  1. Det är gratis att vaccinera sig. Om någon påstår att du ska betala är det bedrägeri.
  2. Ingen från vården kommer oväntat att kontakta dig och kräva att du lämnar ut siffror från din dosa eller loggar in med bank-id.

Om någon tar oväntad kontakt med dig:

  • Logga inte in
  • Lämna inte ut siffror
  • Lägg på luren
     

Fundera gärna i förväg på hur just du ska agera om någon oväntat ringer dig och vill att du ska logga in eller lämna ut siffror.

Om du drabbas

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Gotland.