Hoppa till innehåll
Hem » Rättegång mot 29 personer för bedrägerier mot äldre – efterlyst man gripen

Rättegång mot 29 personer för bedrägerier mot äldre – efterlyst man gripen

Den 12 december 2018 slog polisen till mot två män i Norrköping som misstänktes för grova bedrägerier riktade mot äldre personer. Polisen hade avlyssnat telefonsamtal samma dag där två män ringde upp äldre kvinnor och försökte lura dem på pengar.

En kvinna blev av med 30 000 kr, men stölden hade kunnat bli betydligt större om hon inte hade lyckats få banken att stoppa ytterligare försök till överföringar från sitt konto. Flera andra blev utsatta för bedrägeriförsök. I dag måndag 20/5 börjar rättegången i Norrköpings tingsrätt.

En man i 25-årsåldern har suttit häktad sedan mitten på december, misstänkt för flera fall av grovt bedrägeri. Den andre mannen, som är i samma ålder, satt häktad i några veckor innan han blev försatt på fri fot vid en omhäktningsförhandling. Beslutet överklagades och Göta hovrätt beslutade att han skulle häktas, men då höll sig mannen undan, i flera månader. Han blev internationellt efterlyst som häktad i sin frånvaro.

Internationellt efterlyst man gripen
Under torsdagen anträffades och greps mannen i Norrköping. På fredagen blev han på nytt häktad av Göta hovrätt, och i helgen lämnade åklagaren in en stämningsansökan om grovt bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning. Han kommer också att ställas inför rätta i den huvudförhandling som börjar under måndagen.

Tillslaget i december ledde till ett omfattande arbete för de utredare som ingår i polisens nationella särskilda händelse, ”Operation Dimma”. Härom veckan lämnade åklagarna Helene Gestrin och Johanna Pettersson Rajer in stämningsansökan till Norrköpings tingsrätt. Under utredningsarbetet upptäcktes flera fullbordade bedrägerier utöver ärendet den 12 december. I åtalet ingår även flera försök till grovt bedrägeri genom olovlig identitetsanvändning, så kallad ”vishing”, samt penningtvätt. Mestadels kvinnor i 80- till 90-årsåldern har blivit uppringda.

Uppgav att de ringde från telefonoperatör
Brotten, där ett tiotal äldre personer har lurats på sammanlagt ungefär en halv miljon kronor, ska ha begåtts under september till december 2018. Vissa av de som drabbades ska inte ha haft några större summor på sina konton, och då ska bedragarna först ha tagit lån i deras namn och sedan stulit pengarna. 

Samma dag som huvudmännen greps ska de ha försökt lura ytterligare 13 äldre personer på pengar, men misslyckats.

Bedragarna kontaktade de äldre personerna och uppgav att de ringde från en telefonoperatör, och att de skulle få tillbaka pengar från sin senaste faktura, då de hade betalat för mycket. De har ställt frågor om kvinnornas bankkonton, och sedan har bedragarna övertalat de drabbade att logga in på sin bank, varpå deras konton har tömts på pengar. Pengarna har sedan skickats vidare till olika personer som har sett till att tvätta pengarna så att de inte ska kunna knytas till brottet.

28 män och en kvinna ska ställas inför rätta i Norrköpings tingsrätt för inblandning i olika grad i bedrägerierna. De flesta av de medåtalade är misstänkta för penningtvätt och är i 20-till 25-årsåldern. Åklagaren har en omfattande bevisning som bland annat innehåller avlyssnade telefonsamtal. Rättegången beräknas pågå i 12 dagar.

Flera män dömda för bedrägerier mot äldre
Antalet vishing-bedrägerier har fortsatt att sjunka under våren, men fortfarande lyckas en del bedragare att komma över pengar. De kriminellas metoder kan skifta. De kan utge sig för att ringa från polisen, eller att de är mäklare, eller något annat. Deras mål är att komma över uppgifter om bankkonton eller att få folk att logga in på sin bank. Om man fattar misstankar ska man lägga på luren och ringa polisen. Man ska aldrig ge sina personliga koder till någon okänd.

I fredags kom en dom i Linköpings tingsrätt som handlade om ”vishing”-bedrägerier. En man i 25-årsåldern dömdes till 9 månaders fängelse för tre fall av försök till grovt bedrägeri. Han frikändes från åtal om flera fall av grovt bedrägeri. En annan man dömdes till 5 månaders fängelse för tre fall av medhjälp till grovt bedrägeri, samt penningtvättbrott. En tredje man i samma ålder dömdes till 4 månaders fängelse för penningtvättbrott. Han ska dessutom betala cirka 100 000 kronor i skadestånd till en äldre man. Ytterligare 15 personer dömdes till lindrigare straff som skyddstillsyn eller villkorlig dom, för penningtvätt brott i olika omfattning.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.