Hoppa till innehåll
Hem » Fängelsestraff efter vishingbedrägerier mot äldre

Fängelsestraff efter vishingbedrägerier mot äldre

Bedrägeriförsök - en man sitter vid en dator och försöker komma åt inloggningsuppgifter till bank.

Bild: Polisen

Två män i 30-års åldern från Skåne dömdes under torsdagen av Malmö tingsrätt till fängelsestraff efter grova bedrägerier mot äldre personer. Fem män i 20-25 års åldern döms också i samma utredning för penningtvättsbrott.

De båda männen i 30 års åldern döms vardera till fängelse i 2 år och två månader för bland annat flera fall av grova bedrägerier och försök till grova bedrägerier genom vishing. Fem män i 20-25 års åldern döms för penningtvättsbrott i samma utredning efter hanterat pengar från bedrägerierna. Straffen för penningtvättsbrotten varierar mellan fängelse och dagsböter.

De båda huvudmännen i utredningen döms för vishingbedrägeier genom att i flera fall ringt upp äldre personer i 70-90 års åldern och påstått sig ringa från banker. Männen har lurat de äldre personerna att göra åtgärder med sina bank ID så att bedragarna fått tillgång till deras bankkonton via internetbanken. Pengar har därefter överförts från de drabbades konton. Vishingbedrägerierna omfattar flera hundra tusen kronor i brottsvinster.

Vidare har männen ringt upp flera äldre målsägande och påstått sig komma från banken. Männen har lurat de äldre att avslöja koder till sina bankkort. Därefter har de misstänkta åkt hem till de drabbade äldre personerna och hämtat eller försökt hämta deras bankkort.

Polisen har spanat samt haft telefonövervakning på de båda misstänkta männen och detta har lett fram till att de båda huvudmännen frihetsberövades i december 2018 efter att de gjort hembesök hos äldre människor för att försöka komma åt deras bankkort och koder.

Ett omfattande spanings- och utredningsarbete inom polisregion Syd har lett fram till att de misstänkta nu dömts för olika former av bedrägeribrott.

Polisens uppmaning till alla medborgare som blir uppringda av olika okända personer som påstår sig komma från banker eller andra företag/ organisationer är att aldrig logga in via bank ID eller mobilt bank ID på uppmaning av någon annan.  Om man blir lurad skall man så snabbt som möjligt kontakta sin bank samt göra polisanmälan.

Relaterad information

Bedrägeri – utsatt
Har du blivit lurad att göra något, eller att inte göra någonting som gjort att du tagit ekonomisk skada har du blivit utsatt för bedrägeri. Det är viktigt att du polisanmäler brottet och kontaktar ditt försäkringsbolag så snart som möjligt.

Äldre och funktionsnedsatta – förebygg brott
Äldre och funktionsnedsatta personer som drabbas av brott råkar oftast ut för stöld i hemmet eller bedrägerier. Var kritisk mot okända besökare eller personer som ringer upp dig per telefon.

Kortbedrägeri – skydda dig
För att minska risken för kortbedrägeri bör du vara försiktig med att lämna ifrån dig kort eller kortnummer, även när du handlar på internet.

Försök inte lura mig
Försök inte lura mig är ett utbildningspaket som innehåller handledning, filmer och annat material som ger ökad medvetenhet och bättre kunskaper om hur man kan skydda sig mot bedrägerier. 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne