Hoppa till innehåll
Hem » Inbrottsrisk under storhelg

Inbrottsrisk under storhelg

Under storhelger ser polisen att antal bostadsinbrott har en tendens att öka. Därför vill vi påminna om några förebyggande insatser som du själv kan göra för att minska risken att utsättas för inbrott.

– Meddela din granne att du ska åka bort och be grannen titta till ditt hus eller lägenhet. Och det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen eller veckan, säger Mats Lundén brottsamordningen region Nord.

Ett annat tips kan vara att tända lampor i bostaden på exempelvis timer även om det är ljust långt in på kvällen eller be grannen parkera bilen på gården, så att det ser ut som om någon är hemma. Det är svårt att förutsäga var inbrott sker.

Ett vanligt tillvägagångssätt har varit att ett fönster på baksidan, företrädesvis balkongdörrar, krossas och använts som ingång till huset. Det som tillgripits har varit saker som är lätta att få med sig vid en snabb genomgång av huset.

– Det som försvunnit vid bostadsinbrott har varit smycken och kontanter företrädesvis, säger Mats Lundén.

Det är viktigt att snabbt meddela polisen om man ser något som verkar misstänksamt och att man noterat så många iakttagelser som möjligt i sin beskrivning till polisen. Exempelvis registreringsnummer om någon okänd bil cirkulerat i området eller om det varit en eller flera personer samt en beskrivning av personerna. Polisen når du på telefon 114 14 och vid pågående brott eller akuta händelser ring 112.

Ser du något misstänkt?

Försök notera följande detaljer:

  • Adress, vilket hus/gata/område.
  • Tid, är det pågående eller när hände det?
  • Signalement, ålder, längd, klädsel, olika signalement vid flera gärningsmän m.m.
  • Fordon, registreringsnummer, bilmärke, färg.
  • Riktning, om någon person eller fordon har lämnat platsen.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Västernorrland.