Hoppa till innehåll
Hem » Medborgarmedalj i silver till sex personer

Medborgarmedalj i silver till sex personer

På onsdagen den 4 december delades det ut sex medborgarmedaljer i silver i polishuset i Uppsala. Medaljörerna hade med sig anhöriga och lokalmedia var med vid ceremonin.

– Jag är så stolt varje gång jag får dela ut medborgarmedaljen till personer som har visat ett stort civilkurage och en stor solidaritet till utsatta människor i vårt samhälle, sa regionpolischef Carin Götblad när ceremonin inleddes.

De som hade nominerat medaljörerna det var Stefan Siesing, yttre befäl i polisområde Uppsala, Rasem Sammar, polisassistent i lokalpolisområde Uppsala/Knivsta och Axel Vikman, polisassistent i lokalpolisområde Hälsingland.

– Det är av stor vikt att vi hedrar personer som vågar och tar initiativ till att göra insatser för att värna om ett samhälle där vi verkligen bryr oss om varnadra och stöttar varandra, sa yttre befäl Stefan Siesing.

Familjen Persson och Hellberg hade åkt från Billdal utanför Göteborg på morgonen för att medverka vid ceremonin. De hade med sig sina tre söner som också var med och som även var med när mamma och pappa räddade en man som var inne i ett brinnande huset i Färila den 4 augusti 2019.

På fråga om de var stolta över mamma och pappa svarade de tre sönerna, att det var de.

Alla anhöriga till medaljörerna hade samma uppfattning om själva ceremonin.

– Vilket trevlig och vackert initiativ av Polisen att uppmärksamma vardagshjältar på detta sätt, sa flera av de anhöriga vid fikabordet. 

De nominerade var:

Alvar Björk, från Uppsala. Alvar befann sig den 9 maj 2019 vid resecentrum i Uppsala, när han uppmärksammade en man som hade problem med att bära hem sina matkassar. Mannen hade en funktionsnedsättning och var i behov av hjälp och den enda som hjälpte mannen var Alvar bland alla personer som befann sig vid platsen. Plötsligt kom det fram en ung man i 18-års ålder och började bråka med mannen. Gärningsmannen var troligtvis arg på mannen med funktionsnedsättningen beroende på att mannen hade svårigheter att hålla upp sina byxor.

Gärningsmannen knuffade omkull mannen och utdelade en knuff och en spark även mot Alvar. Alvar fick ont i sidan av sparken och besökte sjukhus p.g.a. smärtan han fick.

Ingen av de personer som fanns på platsen ringde efter polisen. När Alvar kom hem kontaktade Alvars mamma polisen och anmälde vad som hade inträffat.

Alvar fick inga bestående skador efter misshandeln, tack och lov. Gärningsmannen är fortfarande okänd.

Camilla Vikberg, från Uppsala. Camilla var ute på en promenad med en ledig vän som är polis i Gränby området i Uppsala den 18 juni 2019.
Under promenaden blev de förföljda av en man som också började sexuellt ofreda dem. Tillsammans beslutade de att ingripa mot mannen. Med gemensamma krafter grep de mannen och de fick brottas med honom i ca 23 minuter innan förstärkning kom till platsen och mannen kunde gripas och sedan åtalas för sexuellt ofredande.

Camilla upplevde händelsen som mycket konditionskrävande eftersom de tog en stund innan polisförstärkning kom till platsen.

– Ingen blev allvarligt skadad vid ingripandet men man var lite öm i kroppen, sa Camilla.

Vännerna Filip Rosendahl och Emil Edberg från Uppsala och Storvreta. Filip och Emil befann sig i skogarna vid Lövstalöt den 3 augusti 2019 med sina motorcyklar i terrängen.

De sammanträffade med en kvinna som letade sin pojkvän som hade försvunnit från hemmet och inte mådde bra. Mannen var deprimerad och hade skadat sig själv. Filip och Emil tvekade aldrig på att hjälpa till och söka efter mannen och efter ett samtal med en hundförare vid polisen fortsatte de sitt sökande i terrängen. Tack vare att de hade motorcyklar kunde de söka av områden snabbt. De påträffade mannen och då var han svårt skadad i båda armarna. De hjälpte mannen fram till en ambulans och de hade efter bästa förmåga lindat förstaförband med sina egna kläder över skadorna på mannen.

Om mannen inte hade hittats så snabbt så hade han med största sannolikhet avlidet av blodförlust.

– Vi gjorde vad vi kunde och det kändes helt rätt, sa Filip och Emil.

Makarna Erik Hellberg och Hanna Perzon från Billdal. Erik och Hanna tillsammans med sina tre söner var den 4 augusti 2019 på väg hem från Färila till Billdal efter ett besök i Färila.

När de lämnar Färila på morgonen runt klockan 04:30 passerar de en fastighet och ser att det brinner. De stannade till och gick fram mot fastigheten. De fick ingen kontakt med någon i fastigheten när de ropade och knackade på. När Erik tar på dörren så var den upplåst. Han ropar in men får inget svar. Tillsammans med sin fru Hanna genomför de en kontroll av fastigheten och inne från ett rum hör de skrik. Det var en kraftig rök i fastigheten. Erik tar sig fram till mannen och kan dra honom mot Hanna där hon står vid dörren. Med gemensamma krafter tar de ut mannen från fastigheten och lägger honom på gräset i trädgården och då brinner det kraftigt i huset.

Mannen hade fått kraftiga rökskador men han överlevde. Det var Erik och Hannas resoluta ingripande som med största sannolikhet räddade mannens liv.

Hur tänker ni kring civilkurage i samhället? frågade en journalist makarna.

– Det behövs folk som säger ifrån och hjälper till i samhället, det är helt klart säger Erik Hellberg.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Gävleborgs län.