Nyligen genomförde Malmöpolisen i samarbete med regionala och nationella avdelningar en riktad insats mot köp av sexuella tjänster. Under insatsen rapporterades 21 personer misstänkta för sexköp.
Under vecka 42 genomfördes en särskild riktad insats mot sexköp i dolda miljöer på adresser runtom i Malmö. 21 personer rapporterades misstänkta för köp av sexuella tjänster.
– Syftet med den här typen av insats är att kunna rapportera och lagföra gärningspersoner, men även att kunna ge utsatta kvinnor och män det stöd polisen kan ge men även stöd och hjälp från socialtjänst där det behövs, säger Karin Holmqvist, gruppchef för människohandelgruppen, regionala utredningsenheten.
Under insatsen jobbade man riktat mot dolda miljöer som lägenheter.
– Vi har kunnat identifiera miljöer och har fått en tydligare bild kring hur stor problematiken är, vilket vidare ger oss möjlighet att jobba preventivt framöver. Det här är farliga miljöer för de kvinnor och män som säljer sexuella tjänster där de i vissa fall även kan riskera att bli utsatta för andra grova brott, säger Karin Holmqvist.
I den gemensamma insatsen utbildades lokalpolisområde Malmö Norr, med stöd av Nationella operativa avdelningen, i arbetsmetoder kring arbetet mot köp av sexuella tjänster i dold miljö.
– Vi jobbar kontinuerligt mot sexköp i gatumiljö, men med ny kunskap i det här arbetssättet kan vi effektivt och enkelt göra snabba och riktade insatser även från lokalpolisområdet, säger Jens af Forselles, gruppchef lokalpolisområde Malmö Norr och fortsätter;
– Sexköp i dold miljö är ett utbrett problem i varierande åldrar och i de flesta områden runtom i Malmö. Vi har varit medvetna om problematiken men kanske inte om hur stor omfattning det faktiskt är.
Tanken är att insatsen – som var den första av sitt slag mellan enheterna – ska göras igen.
– Vi kommer att genomföra det här igen och förutom i Malmö även i hela region Syd, säger Karin Holmqvist.
Insatsen
Insatsen mot sexköp i dolda miljöer gjordes i samverkan mellan lokala ingripandeverksamheten, lokala och regionala utredningsenheter, Nationella operativa avdelningen, Malmö stads stödverksamhet Evonhuset med socialtjänstens regionskoordinatorer för människohandel.