Hoppa till innehåll
Hem » 91 sexköpare greps vid insats mot människohandel

91 sexköpare greps vid insats mot människohandel

Förra veckan grep och bötfällde polisen 91 köpare av sexuella tjänster i samband med en riktad insats mot prostitution och människohandel i Stockholm.

Insatsen genomfördes av Norrmalmspolisen som under sju dagar gjorde tillslag på ett flertal adresser runt om i Stockholm.

– Vi kan konstatera att prostitution förekommer på ett stort antal platser, både i och utanför innerstan. Det är tydligt för oss att handeln med kvinnors kroppar är en lukrativ verksamhet för utländska kriminella nätverk, säger Anders Olofsson, insatsledare och yttre befäl på lokalpolisområde Norrmalm.

Förutom att arbeta mot efterfrågan på sexuella tjänster och tillämpa den lagstiftning som förbjuder köp av sexuella tjänster, har syftet med insatsen även varit att utbilda polispersonal i problematiken kring människohandel och prostitution. 

Personerna som sålt sexuella tjänster är såväl kvinnor som män, uteslutande från forna Östeuropa, Latinamerika och Asien. Köparna är alla män.

Att köpa sex i Sverige ska inte vara riskfritt

– Det stora antalet män som gripits under en enstaka vecka visar tydligt på att problematiken avseende sexköp är omfattande och mörkertalet stort. Det är därför avgörande att polisen genomför riktade insatser mot sexköpare i syfte att göra Sverige mindre attraktivt för människohandlare och hallickar, säger Simon Häggström, yttre förundersökningsledare.

Insatsen har genomförts i ett nära samarbete med socialtjänsten. Specialiserade sekreterare från både MIKA-mottagningen och Ungdomsjouren har medverkat. Samtliga individer som anträffats i dessa miljöer, både köpare och säljare, har fått enskilda samtal med socialsekreterare i syfte att motivera till stöd och hjälp.

Fakta om insatsen

  • 91 personer greps och lagfördes för köp av sexuella tjänster.
  • Polisen utfärdade böter på 789 500 kr under insatsveckan, allt genom utredningskonceptet Snabbare lagföring.
  • Andra brott som uppdagats i dessa miljöer är narkotikabrott, penningtvättsbrott, övergrepp i rättssak, drograttfylleri och trafikbrott.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Stockholm.