Hoppa till innehåll
Hem » Spanare grep misstänkt bedragare – del av insats mot äldrebrott

Spanare grep misstänkt bedragare – del av insats mot äldrebrott

I måndags grep polisens spanare en man i 20-årsåldern i Södertälje, misstänkt för att ha lurat av ett femtontal äldre personer deras kontokort. Gripandet är en del av Stockholmspolisens pågående insats mot äldrebedragare.

Mannen greps i närheten av sitt boende i Södertälje efter en tids spaning. Han är misstänkt för att ha medverkat i bedrägerier där äldre personer kontaktats per telefon och blivit lurade att lämna ifrån sig kontokort och kod.

Bedragarna har bland annat uppgett att kontokorten blivit kapade och att en person från banken eller polisen behöver hämta korten för att skanna dem och avbryta felet. Den nu gripna mannen misstänks ha hämtat korten och sedan gjort uttag på bankomat och handlat varor.

Brotten har begåtts på flera håll i Stockholm, bland annat Älvsjö, Hägersten, Skärholmen, Solna, Västerhaninge, Norsborg, Bandhagen, Barkarby, Kista, Järfälla och Upplands Väsby.

Insats pågår för att gripa fler

Gripandet är en del i en insats för att gripa och lagföra fler misstänkta för så kallad fysisk vishing, som brottstypen kallas. Utredare och spanare från Stockholmspolisens bedrägerisektion deltar i insatsen som startade 1 februari.

– Bedrägerier mot äldre är prioriterade brott för polisen, de drabbar en utsatt grupp och räknas som grova. Brottsvinsterna är stora och används ofta för att finansiera annan kriminell verksamhet, som narkotika och vapen, säger Martin Fälling, gruppchef på bedrägerisektionen.

Bedragarna begår ofta många brott på kort tid. I insatsen arbetar polisen offensivt med att frihetsberöva personer och väljer ut ett antal strategiska ärenden. Det innebär att man inte utreder varje enskilt brott som personen kan misstänkas för. Men fler gripna avskräcker medgärningsmän och förhindrar nya brott. Polisen har sett hur vissa tillvägagångsätt minskat i perioder.

– Fler slutredovisade ärenden betyder inte längre straff för bedragarna, men kräver långa utredningstimmar. Istället lägger vi tid på att få fast fler personer och hindra att fler utsätts för brott, säger Mehdi Asadpour, förundersökningsledare.

Bedrägerier

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Stockholm.