Hoppa till innehåll
Hem » Omfattande åtal mot åldringsbedragare

Omfattande åtal mot åldringsbedragare

Ett stort antal personer åtalas under tisdagen vid Malmö tingsrätt för delaktighet i bedrägerier mot äldre personer runt om i Sverige. Bedragarna åtalas misstänkta för att lurat äldre på sammanlagt cirka 700 000 kronor.

Polisen i region Syd gjorde ett större tillslag mot bedragarna vid en samlad aktion på olika platser i Malmöområdet i januari efter spaningsinsatser mot de misstänkta. 70-talet poliser deltog i tillslaget.

Efter omfattande utredningsåtgärder åtalas sex män, varav fyra sitter häktade, för grova bedrägerier eller försök till grovt bedrägeri i sammanlagt 37 fall. De åtalade är män i 25 – 35-årsåldern från Malmöområdet.

31 så kallade penningmålvakter, ungdomar i 20-årsåldern från Malmö- och Staffantorpsområdet, åtalas för penningtvättbrott efter att tagit emot pengar från bedragarna på swish som man tagit ut i kontanter och överlämnat till bedragarna.

Den yngste penningmålvakten som avslöjats i utredningen är 12 år gammal och hen åtalas inte på grund av sin låga ålder. Sociala myndigheter har informerats om 12-åringens misstänkta brott.

Bedragarna i denna utredning har ringt upp de drabbade åldringarna, som är i 75- till 80-årsåldern, och presenterat sig som banktjänstemän eller företrädare för kreditinstitut. Gärningsmännen har även påstått sig vara poliser. Bedragarna har lurat de drabbade oftast genom att säga att målsäganden har tagit ett lån vilket de nekat till. Bedragaren har då förklarat för målsäganden att de blivit utsatta för ett bedrägeri. För att stoppa utbetalningen måste målsägande i swish-appen skriva in ett nummer och skriva ”STOPP” i meddelanderutan för att stoppa låneutbetalningen. I själva verket har målsäganden själv swishat pengar till en penningmålvakt vilket de insett först efteråt.

Bedragarna misstänks vara inblandade i 100-tals bedrägerier mot äldre varav de nu åtalas för delaktighet i 37 grova bedrägerier eller försök till grova bedrägerier.

De äldre som drabbats i denna utredning (åtal) är från:
Borås, Halmstad, Helsingborg, Hudviksvall, Hästveda, Jukkasjärvi, Järfälla, Jävrebyn, Kalmar, Katrineholm, Kristianstad, Lidköping, Ljungbyhed, Ludvika, Luleå, Malmö, Mörlunda, Nora, Nässjö, Ronneby, Södertälje, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Vaxholm och Örebro.

– När vi utreder den här typen av brott hittar vi ofta kopplingar till grov organiserad brottslighet. Det är jätteviktigt att vi kan slå ut de här brottsklustren förklarar polisens utredningsledare Pontus Krüger på bedrägerisektionen i Malmö.

Polisen i region Syd har det senaste åren slagit till mot åtta olika brottskluster med kriminella som gjort väldigt många olika sorters åldringsbedrägerier där man lurat åldringar på mångmiljonbelopp.

– Trots alla insatser vi gör fortlöpande mot åldringsbedragare och brottsförebyggande insatser omsätter åldringsbedrägerierna cirka 6 – 8 miljoner kronor per månad i landet fortfarande. Det är många kriminella som genomför åldringsbedrägerier och det är angeläget att bekämpa denna brottstyp berättar Pontus Krüger.

Förundersökningsledare är kammaråklagare Pia Björnsson i Malmö.

Frågor från media besvaras av polisens utredningsledare Pontus Krüger, 010-561 40 19.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Kronoberg.