16 personer åtalas för inblandning i våldsamt upplopp som uppstod under en derbymatch mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena den 28 maj 2023.
– Vi hade inför matchen fått oroväckande indikationer på att supportrar skulle kunna vilja störa genomförandet av den allsvenska fotbollsmatchen om resultatet inte var på det sätt man ville. Polisen hade förberett sig väl inför genomförandet men vi hade inte förutsett den extrema omfattningen av våldsamheterna, säger Tobias Lövström, chef för lokalpolisområde Globen.
Pyroteknik och utbred maskering från supportrar
Pyroteknik användes i stor omfattning och många var maskerade i båda supporterklackarna. När det var fem minuter kvar av matchen började fler supportrar maskera sig och kasta in bangers samt bengaler på spelplanen i syfte att störa matchen. När domaren tillfälligt fick avbryta matchen började supportrar från bortalaget att försöka ta sig igenom avspärrningarna samtidigt som det kastades olika former av pyroteknik. Supportrar tog även sönder stolsitsar på läktaren och kastade dessa mot ordningsvakter och polis. En brand uppstod även på läktaren som kunde släckas med flera handbrandsläckare.
– När våldsamheterna satte igång var händelseförloppet mycket snabbt och vi blev tvungna att agera väldigt resolut för att trycka tillbaka våldsanvändarna och minimera skadeutfallet på de inblandade tjänstemännen och även övrig publik. Under en stund brann det på läktaren och många människors liv och hälsa var i fara, säger Tobias Lövström.
Flera ordningsvakter och några poliser skadades lindrigt till följd av de två våldsamma upplopp som skedde.
Omfattande filmmaterial och information från chattar i bevismaterialet
Det har varit ett intensivt identifieringsarbete där mängder av insamlat filmmaterial samt chattkonversationer har gåtts igenom. Utredningen har kunnat visa att det våldsamma upploppet hade planerats i förväg.
– I utredningen har vi kunnat se att anstiftarna har använt telefoner för att koordinera förloppen. Först har man haft ett planeringsstadium med olika scenarier beroende på hur matchen går. I efterhand har vi kunnat se att allt var regisserat. Det var ingen spontanitet, säger Linus Åkerblom, utredningsledare lokalpolisområde Globen.
Samtliga åtalade har meddelats tillträdesförbud
Samtliga åtalade har fått tillträdesförbud som gäller mellan 18–24 månader. Tillträdesförbuden är en del av exkluderingsstrategin som innebär att enskilda individer som missköter sig i samband med idrottsevenemang förbjuds att komma in på arenan. Syftet är att skapa ett tryggt och säkert idrottsevenemang för alla besökare.
Rättegången är planerad att starta i Södertörns tingsrätt i slutet av april.