Hoppa till innehåll
Hem » Upploppsmakare i Malmö ställs inför rätta

Upploppsmakare i Malmö ställs inför rätta

Brinnande fordon

Fordon sattes i brand på Rosengård under påskupploppen.

Rättegångarna efter påskupploppen i Malmö har inletts och kommer att pågå under hela våren. Totalt åtalas 42 personer misstänkta för bland annat blåsljussabotage, våldsamt upplopp, mordbrand och grov mordbrand.

Utredningarna efter de våldsamma upploppen som uppstod i kölvattnet av en tillståndsgiven manifestation på Skånegården den 16 april 2022 är så omfattande att det behövs sju separata rättegångar för att gå igenom allt material och avgöra skuldfrågan.

– Det har varit ett mycket stort utredningsarbete. Hundratals timmar film från både polis och allmänhet har granskats för att kunna identifiera gärningsmän. Vi är nöjda med att kunna presentera ett gediget material för åklagare. Rättegångarna har ett stort signalvärde och visar att den här typen av beteende inte accepteras, säger utredningsledare Håkan Persson.

Den första rättegången inleddes den 9 mars och gäller sex ungdomar som var mellan 16 och 17 år vid brottstillfället. De var inblandade i upploppen den 16 april på Skånegården dit ett mycket stort antal poliser kommenderats för att säkerställa ordning och säkerhet under manifestationen.

Stenkastning mot polis och allmänhet
Ungdomarna ska ha kastat stenar såväl mot polispersonal, polisfordon, polisrytteri som mot allmänhet. Ett antal poliser skadades, men inte allvarligt. En kvinna som körde förbi med sin bil fick splitterskador och hjärnskakning sedan en sten krossats mot hennes sidoruta.

Rättegången mot ungdomarna kommer att hållas under totalt sju dagar i mars och april. Brottsrubriceringen är grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Fler rättegångar väntar i vår
Detta är den första av fyra rättegångar mot totalt 25 personer som misstänkts för blåljussabotage vid Skånegården.

Ytterligare tre rättegångar mot sammanlagt 17 personer kommer att hållas de närmaste månaderna om händelserna på Rosengård den 16-17 april 2022. Misstankarna där gäller grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grov mordbrand och mordbrand.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne