Hoppa till innehåll
Hem » Michael valde polisyrket senare i livet

Michael valde polisyrket senare i livet

Möt Michael som bytte bana mitt i livet och nu studerar på polisutbildningen i Borås.

Michael, 42, hade jobbat som butiksbiträde, el-konstruktör, produktionsplanerare, simlärare och idrottslärare innan han började studera på distans på polisutbildningen i Borås i januari 2023.  

– Jag ser det bara som positivt att komma in i yrket när man både har lång arbets- och livserfarenhet. Med åren lär man sig också att se saker och ting ur olika perspektiv. Att jobba med serviceyrken har gjort det lätt för mig att kommunicera med människor, vilket jag tror är en fördel i det här yrket. När det gäller studieteknik så har helt klart de yngre som nyligen gått ut skolan en fördel.

Idén att plugga till polis handlade inte om en barndomsdröm utan var faktiskt lite mer av en slump. Siktet var först inställt på att bli ämneslärare då Michael brinner för att arbeta med ungdomar.

– Det är min sambos förtjänst som väckte idén att polisyrket vore något för mig. Det som lockar med yrket är att få jobba med människor, skydda och hjälpa. Jag kände också att möjligheten att få arbeta med ungdomar finns även här. Polismyndighetens rekryteringsfilmer förstärkte även min positiva bild av polisyrket.

Han förberedde sig inför antagningstesterna på Plikt- och prövningsverket.

– Jag läste på om vilka tester som skulle genomföras och tränade specifikt inför cykeltestet och uniq-testet. Annars fortsatte jag att träna allsidigt som jag brukar med gym och kondition. När det gäller frågor från psykologen, läkaren och säkerhetsintervjun med polisen är mitt tips att vara dig själv och svara ärligt på frågorna och svara inte det som du tror att de vill höra.

Det underlättar med distansstudier när man som Michael börjar studera mitt i livet och redan har familj och hus.

– Det är svårt att flytta på familjen för att börja studera. Hade jag haft möjligheten hade jag gärna studerat på campus. Det fungerar ändå väldigt bra att studera på distans. De teoretiska delarna som föreläsningar och seminarium sker via zoom, sen har vi närstudieveckor på plats i Borås då vi går igenom de praktiska delarna. Det är alltid lika roligt att vara på plats i Borås och träffa klassen.

Innan utbildningsstarten bjöd attraheraansvariga i polisområde Gävleborg in alla studenter till en träff för att hälsa dem välkomna till Gävleborg, vilket var väldigt uppskattat. Michael är nu några veckor in i polisutbildningen och trivs riktigt bra. Han vill uppmana andra som funderar på att bli polis att ta chansen.

– Tveka inte, vi behöver bli fler poliser. Det finns bra information om hur du förbereder dig inför antagningsprocessen. Plugga upp ämnen om det behövs, träna allsidigt och du kan välja att studera både på distans och campus.

Läs mer

Att studera till polis

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Gävleborgs län.